Regaip kandili, üç ayların başlangıcı olan Recep ayının ilk Perşembe gecesi idrak edilen mübarek bir gecedir. Regaip, Arapça “ragabe” kökünden gelir ve “çok istemek, arzu etmek, ihsan etmek” anlamlarına gelir. Bu gece, Allah’ın rahmet, mağfiret ve ihsanına nail olmak için çok isteyen, arzu eden ve gayret eden kullarına verdiği bir fırsattır. Bu gece, Allah’a yakınlaşmak, tövbe etmek, ibadet etmek, dua etmek ve hayır işlemek için değerlendirilmelidir.

Regaip Kandili (3)

Regaip kandili, aynı zamanda Peygamber Efendimiz (s.a.v)'in annesi Hz. Amine’nin hamile kaldığı gece olarak da bilinir. Bu sebeple, bu gece, Peygamber sevgisini tazelemek, O’na salat ve selam getirmek, O’nun sünnetine uymak ve O’nun ümmetine layık olmak için de bir vesiledir.

“Ya Rabbi, sen affedicisin, affetmeyi seversin. Beni de affet.”

  • Regaip Kandili'nde okunabilecek dualar:
  • “Allah'ım, sen affedicisin, affetmeyi seversin. Beni de affet. Senden hidayet, basiret ve rızık istiyorum.”
  • “Allah'ım, bu gece lütfunla, keremle ve inayetine nail olmayı, rızan doğrultusunda hayat sürmeyi, aileme ve sevdiklerime hayırlı ve bereketli bir ömür nasip etmeni istiyorum.”
  • “Allah'ım, hakkımızda hayırlı olan ne varsa, onu nasip eyle. Bizi her türlü kötülükten koru.”

Regaip Kandili-4

Regaip Kandili Faziletleri Nelerdir ?

  • Regaip Kandili, mübarek üç ayların başlangıcı olarak kabul edilir. Bu gecede yapılan ibadetlerin ve duaların kabul olacağı inanılır.
  • Regaip Kandili, Allah'ın rahmetinin ve mağfiretinin bol olduğu bir gecedir. Bu gecede tövbe etmek, günahlardan arınma fırsatı yakalamak mümkündür.
  • Regaip Kandili, manevi bir arınma ve yenilenme fırsatı sunar. Bu gecede yapılan dualar, kalpleri temizler, ruhları huzura kavuşturur.

Regaip Kandili Namazı Kılınır ?

Regaip Kandili'nde kılınması tavsiye edilen bir namaz vardır. Bu namaz, 12 rekatlık bir hacet namazıdır. Her rekatında Fatiha Suresi'nden sonra 3 Kadir Suresi ve 12 İhlas Suresi okunur. Namaz ikişer rekat olarak kılınır.

Namazın ardından tesbihatlar ve dualar yapılır. Kişi kendi kalbinden geldiği gibi dua edebilir.

Regaip Kandili Duası

Regaip Kandili'nde Yapılması Tavsiye Edilen İbadetler Nelerdir ?

  • Nafile namaz kılmak,
  • Kur'an-ı Kerim okumak,
  • Tevbe etmek,
  • Salat-ı Tefriciye okumak,
  • Diğer ibadetleri yapmak,
  • Yoksullara ve ihtiyaç sahiplerine yardım etmek,
  • Sevdiklerine dua etmek.

Regaip Kandili Duası (2)

Cem Garipoğlu'nun otopsi fotoğraflarında dikkat çeken detay Cem Garipoğlu'nun otopsi fotoğraflarında dikkat çeken detay

Regaip kandili, herhangi bir farz veya vacip ibadetin bulunmadığı, ancak nafile ibadetlerin faziletli olduğu bir gecedir. Bu gece, Kur’an okumak, namaz kılmak, oruç tutmak, zikir yapmak, sadaka vermek, tevbe istiğfar etmek, dua etmek gibi ibadetlerle ihya edilmelidir. Bu gece, ayrıca, geçmiş günahlarımızdan pişman olmak, gelecek için hayırlı niyetlerde bulunmak, kardeşlik ve dostluk bağlarını güçlendirmek, affetmek ve affedilmek için de bir fırsattır.

Regaip kandili, özel olarak kılınması tavsiye edilen bir namaz bulunmamakla birlikte, bazı alimler, bu gecede 12 rekatlık bir nafile namaz kılınabileceğini belirtmişlerdir. Bu namaz, ikişer rekat olarak kılınır. Her rekatta Fatiha’dan sonra 3 Kadir Suresi ve 12 İhlas Suresi okunur. Her iki rekatta bir selam verilir. Namazın sonunda 70 defa “Allahümme salli ala Muhammedin Nebiyyil Ümmiyyi ve ala Alihi ve Sellim” denilir. Sonra secdeye gidilir ve 70 defa “Subbuhun Kuddüsün Rabbuna ve Rabbul Melaiketi Verruh” denilir. Secdeden kalkılır ve 70 defa “Rabbigfir verham vetecavez amme te~lemu feinneke entel azizul azam” denilir. Bu namaz, hacet namazı olarak da bilinir ve kişinin dünya ve ahiret isteklerini Allah’tan dilemesine vesile olur.

Regaip kandili, aynı zamanda, çok sayıda dua ve zikir okunabilecek bir gecedir. Bu gecede, Peygamber Efendimiz (s.a.v)'in okuduğu duaları okumak, O’na salat ve selam getirmek, Allah’ın isimlerini zikretmek, tevbe istiğfar etmek, hayır ve şerden Allah’a sığınmak, rızık, sağlık, huzur, hidayet, afiyet, mağfiret gibi hayırlı şeyler dilemek müstehaptır. Bu gecede, ayrıca, anne-baba, eş-dost, akraba, komşu, arkadaş, kardeş, öğrenci, öğretmen, hasta, yoksul, yetim, ölen, yaşayan, mümin, müslüman, insan, hayvan, bitki, canlı-cansız tüm yaratılmışlar için dua etmek de sevaptır.