Erdoğan, İstanbul'da Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen "Albaraka İslami Finans Zirvesi"nde konuştu.
Erdoğan'ın konuşmasından önemli noktalar şöyle:
"Dünyanın 75 farklı ülkesinden yaklaşık 1500'den fazla katılımcıyı zirve vesilesiyle Türkiye'de ağırlayacağız. İki gün boyunca zirvede ele alınacak başlıklara baktığımızda kapsamlı bir hazırlığın yapıldığını görüyoruz. Belirlenen paneller, yol gösterici tartışmalara zemin oluşturacaktır. Böyle bir zirvenin ülkemizde düzenlenmesi ayrıca önemlidir. Tarih boyunca Doğu ile Batı arasında ticari ve beşeri köprü görevi gören Türkiye, finansal piyasalar arasında da aynı rolü üstlenmeye başlamıştır.
"ULUSLARARASI SİSTEMDE DENGE KAYBOLMUŞ, BELİRSİZLİK ARTIŞ GÖSTERMİŞTİR"
Uluslararası sistemde denge kaybolmuş, belirsizlik artmıştır. İsrail'in Gazze'deki toplu katliamları küresel düzenin acziyetini ortaya koymuştur. Dünyada düzeni sağlamakla yükümlü yapıların adaletsiz doğası bir kez daha gözler önüne serilmiştir. Şu an dünyada mazlumları koruyacak, zalimleri durduracak, zulmü engelleyecek bir kurumsal mekanizma bulunmamaktadır. Küresel sistemin tüm unsurlarıyla günümüzün gerçeklerine göre yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguluyoruz. Adaletin olmadığı yerde barış ve huzur sağlanamaz.
"MEVCUT SİSTEM ÇÖZÜM ÜRETEMİYOR"
Mevcut sistem çözüm üretemiyor. Daha dengeli, adil ve kapsayıcı bir sistemin inşası için hep birlikte çalışmalıyız. Küresel sistemin elitleri bu tabloyu görmezden geliyor.
"GELİR EŞİTSİZLİĞİ EN YÜKSEK SEVİYEDE"
Günümüzde servet eşitsizliği dünya genelinde en yüksek seviyesine ulaştı. Dünyadaki en zengin yüzde 1'lik kesim, toplam küresel servetin neredeyse yarısına sahip. Gelir adaleti bozuldu, eşitsizlik en yüksek seviyede.
"YASTIK ALTI TASARRUFLARIN EKONOMİYE KAZANDIRILMASI GEREKİYOR"
Zayıfları daha da zayıflatan, fakirleri daha da fakirleştiren, zalimleri güçlendiren bu kapitalist sistemin sorunlarımızı çözmeyeceğini kabul etmeliyiz. Katılım finans, istediğimiz seviyenin gerisinde. Yastık altı olarak adlandırılan sistem dışı tasarruf kültürüne sahibiz. Yastık altı tasarrufların ekonomiye kazandırılmasını hedefledik. Ancak yastık altı altınların ekonomiye kazandırılmasında kurumlarımız toplumu ikna edici finansal ürünler geliştiremedi.
"KATILIM FİNANS ALANINDA ÜLKEMİZİ HAK ETTİĞİ YERE TAŞIYACAĞIZ"
Katılım finans sistemini hak ettiği yere taşımamız gerekiyor. Bunun için finansa yönelik bakış açısını değiştirmeliyiz. Katılım finans, dini hassasiyetlere göre tasarrufların değerlendirilmesi olarak görülüyor. Katılım finans, ülkemizin kalkınması ve finansal bağımsızlığı açısından büyük fırsatlar sunuyor. Katılım finans alanında ülkemizi hak ettiği yere taşıyacağız. Kısa vadede katılım finansın bankacılık varlıkları içindeki payını yüzde 15'e çıkarmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde tüm bu birikimi müstakil bir katılım finans kanunuyla taçlandırmayı arzuluyoruz. Hazırlık çalışmalarımız devam ediyor."