İlişkimi Nasıl Kurtarırım? İlişkimi Nasıl Kurtarırım?

Rapor parası almak için sigorta girişinin olması ve çalışmaya engel bir sağlık probleminin bulunması gerekir. İşbaşında meydana gelmiş kazalar ve hamilelik izni rapor ödeneğine dahildir. Çalışamayarak gelir kaybı yaşayanlar, SGK’nın desteğiyle gelir kaybını önler. E – Devlet üzerinden IBAN tanımlayarak, rapor günü sayısınca ücret alınabilir. Rapor ödenekleri, TC kimlik numarasına kayıtlı hesaplardan birine yapılır. Ödeneği başkasının hesabına aktarmak mümkün olmaz.

1 Günlük Rapor Parası Ne Kadar?

SGK rapor ödeneği almak için en az 3 günlük rapora sahip olunmalıdır. Bir veya iki günlük raporlar, SGK’nın destekleri kapsamına girmez. Alt sınırı karşılamayan raporlar, işverenlerce ödeneğe tabi tutulabilir veya tutulmayabilir. SGK tarafından yapılmamış ödemeler E – Devlet’ten takip edilmez. İki güne kadar olan raporların ödenek hakkı doğurduğuna ilişkin yasal düzenleme yoktur. İşyeri standartları bu konuda belirleyicidir.

3 Günlük Rapor Parası Ne Kadar?

Rapor parası ne kadar sorusunun kesin cevabı yoktur. Yazılan raporun süresi ve hastalık durumu ödeneği belirler. SGK, yıllık enflasyon verileri kapsamında ödemeler yapar. Rapor harçları, yatılı ve ayakta tedaviye göre farklıdır. 2022 Yılında yatılı tedavi rapor ödeneği yaklaşık 110 TL’dir. Ayakta tedavi için bu meblağ yaklaşık 80 TL’dir. Raporun süre kapsamına giren her gün için ödeme yapılır. Ayakta tedavi görüp üç günlük rapor alan işçi, ortalama 240 TL hak eder. Sabit rapor ödemeleri yoktur. İşçinin çalışamadığı ve sağlık masraflarına yöneldiği süreç, kayıpsız atlatılmış olur. Sigortasız işçiler, SGK’nın bu desteğini alamaz.

SGK Rapor Parası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Rapor desteği sorgulama işlemleri E – Devlet’ten yapılır. Arama çubuğuna “4A / 4B İşgöremezlik Ödemesi Sorgulama” yazılır ve çıkan seçenek açılır. “İşgöremezlik” yazmak da ilgili seçeneğe ulaşım sağlar. Rapor parası sorgulama ekranında geçmişteki ve bekleyen işlemler sıralanır. Ödeme durumu, ödeme tutarı, rapor başlangıç ve bitiş tarihleri tabloda görüntülenir. Gerçekleşmemiş ödemelerin “ödeme durumu” kısmında “İşlemler devam ediyor” yazılıdır. Paranın E – Devlet’teki hesaba geçmesi birkaç gün sürer. Çoğunlukla PTT Bank aracılık yapar. Karışıklıkları önlemek amacıyla, elden çekim usulü yaygınlığını kaybetmiştir. Rapor parası hesaplama işlemleri otomatik yapılır. Yatan ödenek, banka kartından çekilebilir.

Editör: Haber Merkezi