Anne adaylarına "gebe okulu" hizmeti Anne adaylarına "gebe okulu" hizmeti

Ücretsiz izinde olan çalışan rapor parası alabilir mi? soru tarzları özelliklede pandemi sürecinde öne çıktı. Öncelikli olarak ücretsiz izinde olan bir çalışan rapor parası alması farklı durumlara göre değişim göstermektedir.

Ücretsiz izinde olan çalışan rapor parası alabilir mi?

Geçmiş dönemlere bakıldığı zaman ücretsiz izinde olan bir çalışan iş görmemezlik halinde rapor parası alabiliyordu. Ama son zamanlarda sosyal güvenlik kurumu tarafından sunulan rapor kabul edilmemeye başladı. Çünkü sosyal güvenlik kurumunda çalışanın ücretsiz izinde olmasından dolayı raporun daha detaylı olmasını istemektedir. Bu süreç genel kanunlara göre ilerlemektedir. Fakat günümüzde net olarak ücretsiz izin için bir kanuni bir düzenlemenin olmaması farklı durumların yaşanabilmesine neden olabiliyor.

Ücretsiz İzinde Olan Çalışan Hangi Haklara Sahip Oluyor?

Son yıllarda ücretsiz izinde olan çalışanların sayısında oldukça artışlar yaşanmıştır. Bu yüzden de iş dünyasında sıklıkla ücretsiz olarak izne çıkma sürecinde sahip olunan haklar merak edilmektedir. Genel olarak ücretsiz izinde olan çalışanın hakları listelerinde şunlar yer alır;
  • Ücretsiz izin haline tek taraflı olarak karar verilemez.
  • Ücretsiz izin haklarının başında doğum izni yer alır. Doğum izninde sunulan raporun sona ermesi durumda; çalışan kadın 6 aya kadar ücretsiz izin hakkına sahiptir.
  • Bazı durumlarda işin başka bir yere taşınması gerekebiliyor. Bu süreç içerisinde işçiye yol ve yemek paralarının ödenmesi halinde ücretsiz izin hakkı vardır. Bu süreç 4 gün kadardır. 4 günlük iş verene taşınma hakkı sunulur.
Genel olarak günümüzde raporsuz ücretsiz izin kullanımı her iki tarafın anlaşması ile sağlanır. Pandemi sürecinde ise pek çok iş veren ücretsiz izin teklifinde işçilere bulunmuştur. İşçilerin bu süreç içerisinde genel hakları korunak ücretsiz izin kullanımları sürekli olarak sağlanmıştır.

Hangi Durumlar İçin Rapor Parası Alınabiliyor?

İş kanunları kapsamında iş dünyasına dair pek çok detay yer alır. Fakat özelliklede son dönemlerde rapor parası alma süreci iş dünyasında dikkat çekmektedir. Rapor parası iş yerinde işçinin iş görememesi raporu ile alınabilmektedir. İş dünyasında öne çıkan ücretsiz izinde olan çalışan rapor parası alabilir mi? Sorusunun cevabı ise net olmamakla birlikte çoğu zaman hayır oluyor.

Editör: Haber Merkezi