Dostarlimab adıyla bilinen bu ilaç, bağışıklık sisteminin kanser hücrelerine saldırmasına yardımcı olmak için özel proteinleri hedef alarak çalışan bir immünoterapi türüdür.

Ulusal Sağlık ve Bakım Mükemmelliği Enstitüsü'nün (Nice) 2022'de onay vermesiyle birlikte, uygulamaya konulacak. Her yıl 200'e kadar hastaya bu tedavi imkanı sağlanacak.

Klinik çalışmalar, ilacın kemoterapiyle birlikte kullanıldığında tedavi olma olsılığının yükseldiğini gösteriyor. Uygulama her seferinde doktor gözetiminde damlama yoluyla veriliyor.

Zerdeçalın 11 şaşırtıcı faydası Zerdeçalın 11 şaşırtıcı faydası

Klinik çalışmalarda Jemperli ve kemoterapi alan hastaların %64'ünde bir yıllık tedaviden sonra kanserlerinin kötüleşmediği görüldü. 

Dostarlimab, Ekim ayında İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu (MHRA) tarafından rahim kanserinin ilerlemesini yavaşlatmak ve hastanın tedavi şansını artırmak için kemoterapiyle birlikte kullanılabilecek bir ilaç olarak onaylandı.

NHS İngiltere'nin kanser ilaçları fonu (CDF) başkanı Profesör Peter Clark, bu ilacın rahim kanseriyle mücadele eden hastalar için büyük bir fırsat olduğunu belirtti ve "Bu yeni immünoterapinin birinci basamak tedavi olarak kullanılması, kanserle yaşayan kadınlar için umut verici bir gelişme" dedi.

Nice ilaç değerlendirme direktörü Helen Knight ise "İlerlemiş veya tekrarlayan rahim kanserinin yaşam kalitesi üzerinde yıkıcı etkileri var ve mevcut tedavi seçenekleri sınırlı. Bu nedenle, bu hızlı bir şekilde kullanıma sunulan tedavi seçeneğinin, bu kansere sahip kişilere ve ailelerine daha değerli zamanlar sunması çok önemli" diye ekledi.