Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan İran Cumhurbaşkanı Mesut Pezeşkiyan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi.

Görüşme, temmuz ayında İran’da yapılan seçimlerin ardından iki liderin gerçekleştirdiği ilk yüz yüze buluşma oldu.

BM: Barış gücünün güvenliği tehlikede BM: Barış gücünün güvenliği tehlikede

Rus mevkidaşı ile görüşmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Pezeşkiyan, iki ülke arasındaki ortak iş birliğinin geliştirilmesinin önemini vurgulayarak, İran- Rusya ilişkilerinin samimi ve stratejik olduğunu belirtti.

Pezeşkiyan, “Kültürel, iktisadi ve sosyal alanlardaki ilişkilerimiz her geçen gün gelişiyor,” ifadelerini kullandı ve bu eğilimin devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Moskova ve Tahran’ın uluslararası arenada birbirine destek olmasının gerekli olduğuna değinen Pezeşkiyan, bu kapsamda BRICS zirvesine işaret ederek, “Anlaşmaları imzalamak için elimizden gelen her şeyi yapacağız,” diye konuştu.

Pezeşkiyan açıklamasının devamında bölgedeki durumu karmaşık olarak nitelendirdi ve ABD ile diğer Batılı ülkelerin bu durumu yatıştırmak istemediğini belirtti.

Putin ikinci görüşme için tarih verdi

Rus lider Putin de görüşmeye ilişkin açıklamasında Rusya ve İran’ın dünyada yaşanan olaylara yaklaşımında genellikle benzer pozisyonlar aldığını vurguladı.

“Uluslararası arenada aktif şekilde birlikte çalışıyoruz,” diyen Putin, İran’ın Şanghay İş birliği Örgütü (ŞİÖ) ve BRICS’teki rolünün de altını çizdi.

Putin, iki ülke arasındaki ticarette artış yaşandığını ifade ederek, bu alanda olumlu bir eğilim olduğunu söyledi.

Rus ve İran liderlerinin 22-24 Ekim tarihlerinde Kazan’da düzenlenecek BRICS zirvesinde tekrar görüşeceği bildirildi.

Editör: Burçin Çelikkol