Uzun sürenin ardından  Putin ile  Esad bir arada

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad  Moskova’da bir araya geldi.

Kremlin’den duyurulan görüşme öncesi ikili basının karşısına geçip açıklama yaptı.

Rus lider Putin, Esad’la uzun süredir bir araya gelmediklerini ve gündemde ele alacakları çok sayıda konunun bulunduğunu söyledi.

Esad da Rusya ile Suriye’nin geçmişten bugüne zor süreçlerden geçtiğini belirterek, görüşmenin dünya genelinde ve Avrasya bölgesinde yaşanan olaylarla ilgili olası beklentiler ve senaryoların istişare edilmesi açısından çok önemli olduğunu söyledi.

Rus komutan kolundan tuttu, Putin göz yumdu

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Esad buluşmasının  gündemde olduğu bir dönemde Esad’ın  görüşme trafiği yakından takip edilirken geçmişteki Putin- Esad görüşmelerini akıllara getirdi.

İç savaşın patlak verdiği Suriye’de, “kazan-kazan” politikası gereği Esad’ın yanında yer alan birkaç liderden biri olan Putin’in, devlet başkanını küçük duruma düşürdüğü anlar hafızalarda canlandı.

İtalya'dan İsrail'e silah ambargosu İtalya'dan İsrail'e silah ambargosu

Suriye’deki Lazkiye’de bulunan Rus askeri üssüne 2017’de gerçekleştirdiği ziyarette, Rus komutanın Esad’a  yaptığı engelleme hareketi günlerce konuşulmuştu.

Esad o günleri unuttu

Rus lideri bizzat karşılamaya giden Esad, askerleri selamlama seremonisinde kırmızı halıda Putin’e eşlik etmek için yöneldiğinde bir Rus komutan tarafından kolundan tutularak durduruldu.

Rus komutanın skandal davranışı, Esad ile Putin arasındaki görüşmede,  “Rus askerlerin çekilme emri” gündemini gölgede bırakmıştı.

Bugün, Erdoğan- Esad buluşması çalışmalarında son rötuşlar yapılıyor. Yakın zamanda gerçekleşmesi beklenen buluşmaya ilişkin Esad’ın  kırgınlık ifadeleriyle verdiği olumlu cevaplar da Putin ile yaşadıkları rezil durumları unutturduğu gibi unutulacağı muhakkak.  

Editör: Burçin Çelikkol