Lezyon nedir? Tanımı, türleri ve tedavi yöntemleri Lezyon nedir? Tanımı, türleri ve tedavi yöntemleri

Prof. Dr. Özkaya, maymun çiçeği virüsünün genellikle kemirgen hayvanlar, özellikle fare ve sincap gibi canlılar tarafından taşındığını ifade etti. Virüsün hayvandan insana, ısırma, tırmalama veya vücut sıvılarıyla temas yoluyla bulaşabildiğini vurgulayan Özkaya, insandan insana bulaşmanın ise vücut sıvıları ve ciltteki lezyonlar yoluyla gerçekleştiğini belirtti. Ayrıca, uzun süreli yüz yüze temaslarda solunum damlacıkları ile de bulaşma riskinin olduğunu, ancak bu damlacıkların birkaç santimetreden daha uzağa gitmediğini ve bu nedenle bulaşıcılığın sınırlı olduğunu ekledi.

Maymun çiçeği virüsünün özellikle Afrika'da cinsel temas yoluyla yayıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Özkaya, "Bu virüs, ülkemizde bir tehdit oluşturmamaktadır. Türkiye'de şu ana kadar vaka bildirilmemiştir ve nadir görülen bir vaka bile olsa salgın riski bulunmamaktadır" dedi.

Listeria Bakterisine Dikkat

Son günlerde özellikle Amerika, Avrupa ve Türkiye'de gıda kaynaklı bir salgın yaşandığını belirten Prof. Dr. Özkaya, Listeria bakterisinin neden olduğu listeryoz vakalarının artış gösterdiğini söyledi. Kontamine olmuş süt, yumuşak peynir, çiğ et ürünleri ve deniz ürünleri gibi gıdaların tüketilmesiyle ortaya çıkan bu enfeksiyonun, özellikle Kuzey Amerika ve Avrupa'da ciddi sonuçlar doğurduğunu ifade eden Özkaya, "Bu bakteriyel enfeksiyon ölüm oranlarının yüzde 30'lara kadar çıktığı büyük epidemilere yol açabilir" diye konuştu.

Bu açıklamalar, Türkiye'de maymun çiçeği virüsünün oluşturduğu riskin minimal olduğunu gösterirken, Listeria bakterisine karşı dikkatli olunması gerektiğini ortaya koyuyor. Sağlık uzmanları, halkı bu tür enfeksiyonlara karşı bilinçli olmaya ve gıda güvenliğine dikkat etmeye çağırıyor.

Editör: Elif Erbay