Ercan Çankaya/Haber Merkezi

ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen NATO Zirvesi’ne ev sahipliği yapan ABD Başkanı Joe Biden, Kasım ayından bu yana ilk kez tek başına basın toplantısını düzenledi. Yaşı nedeniyle yapılan başkanlık yarışından çekilme çağrılarının gölgesinde kameraların karşısına geçen Biden, "Başkanlık için aday olabilecek en nitelikli kişi olduğumu düşünüyorum. Trump’ı bir kez yendim ve yine yeneceğim. Yoluma devam edeceğim" diye konuştu.

Samimi Haber olarak ABD’de Biden’ın seçim yarışından çekilmesiyle ilgili tartışmaları Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Kaya Ülger’e sorduk.

Süper tayfun Yagi Çin'i vurdu! Süper tayfun Yagi Çin'i vurdu!

Prof. Dr. Ülger, Samimi Haber’e yaptığı açıklamada ABD’de henüz hem Donald Trump’ın hem Joe Biden’ın adaylıklarının resmen kesinleşmediğine dikkat çekti. Trump’ın gelecek hafta yapılacak Cumhuriyetçi Ulusal Kongresi’nde partisinin adayı olarak açıklanacağına dikkat çeken Ülger, Biden’ın da Demokratların Kongresi’nde Ağustos ayında başkan adayı olarak açıklanacağını belirtti.

Ailesi bile çekilmesi için baskı yapıyor

ABD’de 5 Kasım 2024’te yapılacak başkanlık seçimleri için Demokrat Parti’de ikinci seçmenlerin büyük çoğunluğu olan yaklaşık 4 bin kişinin Biden’ın adaylığı yönünde oy kullandığını belirten Ülger, televizyondaki düellonun açık bir biçimde gösterdiği gibi yaşı nedeniyle Biden’ın Trump’la rekabette sorunlar yaşadığına dikkat çekti.

Partinin ileri gelenlerinden ve hatta ailesinden Biden’a adaylıktan çekilmesi yönünde baskılar yapıldığına dikkat çeken Ülger, ABD Başkanı’nın da buna karşılık kamuoyuna 50 yıllık bir deneyime sahip olduğu, Trump’ı yenecek tecrübeye sahip olduğu yönünde açıklamalar yaptığını vurguladı.

Biden çekilmezse Demokratların Trump karşısında bir şansı olmaz

Buna karşılık Demokrat Parti’nin ileri gelenlerinin 19-22 Ağustos tarihleri arasında yapılacak Demokratik Ulusal Kongre’ye kadar Biden üzerindeki baskılarını artıracaklarına dikkat çeken Ülger, ABD Başkanı’nın çekilmemesi ihtimalinde Demokratlar’ın Trump karşısında bir şansı olmayacağını söyledi.

Favori aday California Valisi Gavin Newsom

Prof. Ülger, Biden’ın yarıştan çekilmesi durumunda Demokrat Parti’de adaylık için 3 ismin öne çıktığını söyledi. Bunlardan birinin Biden’ın yardımcısı Kamala Harris olduğunu belirten Ülger, araştırmalarda Harris isminin kamuoyunu yeterince tatmin etmediğini vurguladı. Öne çıkan bir diğer ismin California’nın genç valisi Gavin Newsom olduğunu belirten Ülger, Newsom’un kamuoyunda kazanacak aday olarak görüldüğünü açıkladı. Ülger, Demokrat Parti’de adı geçen bir diğer adayınsa Eski ABD Başkanı Barack Obama’nın eşi Michelle Obama olduğunu söyledi.

Cumhuriyetçilerin adayı Trump’ın, kamuoyunda “Her zaman Amerika’ya öncelik vereceğim” şeklinde açıklamalar yapsa da başkanlık yaptığı 4 yılda dış politikada ciddi hatalar yaptığını vurguladı. Bu hatalardan birinin ABD, Kanada ve Meksika arasındaki serbest ticaret anlaşması olan NAFTA’dan çıkmak olduğunu kaydeden Ülger, Trump’ın ayrıca ABD ve AB arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı müzakerelerinden de ayrılarak hem ülkesini hem AB’yi milyarlarca dolarlık zarara soktuğunu belirtti. Trump’ın İran karşıtı açıklamalarına rağmen İran’ın nükleer faaliyetlerine denetim getiren anlaşmadan da çekildiğini belirten Ülger, şu anda İran’ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerinde Uluslararası Atom Enerjisi denetimi olmadığına dikkat çekti.

İsrail’e verilen ölçüsüz destek ABD kamuoyunu ahlaken rahatsız ediyor

Öte yandan Biden’ın da ABD kamuoyunda, üçüncü yılına girmesine rağmen hala ne zaman biteceği belli olmayan Ukrayna Savaşı’na verdiği destekle ve İsrail’in Gazze’de işlediği insanlık suçlarına kayıtsız kalmasıyla eleştiri konusu olduğuna dikkat çeken Ülger, Obama’nın başkanlığının bitmesine aylar kala ABD tarihindeki İsrail'e en büyük askeri yardım olan 38 milyar dolarlık destek anlaşmasının da Ortadoğu Ateşesi olduğu dönemde Biden tarafından yapıldığını açıkladı.

Biden’ın başkanlık döneminde Ukrayna, İsrail ve hatta Tayvan’a verdiği askeri ve ekonomik destekle de çokça sorgulandığını, İsrail’e verilen ölçüsüz desteğin ABD kamuoyunu ahlaki olarak rahatsız etmeye başladığını dile getiren Ülger, son söz olarak Biden’ın büyük ihtimalle başkanlık yarışından çekilmek durumunda kalacağını, çekilmemesi halinde Demokrat Parti seçmeninin büyük bölümünün sandığa gitmeme tehlikesi olduğunu belirtti.

Editör: Haber Merkezi