Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah’ın ölümünde İran’ın parmağı bulunduğuna ilişkin ciddi iddialar ortalıkta dolaşırken, İran’dan tarihî bir itiraf geldi. İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, HAMAS Lideri İsmail Haniye’nin öldürülmesine sessiz kalmaları, yanıt vermemeleri karşılığında Gazze’deki savaşın biteceği sözünün kendilerine verildiğini ancak bu sözde durulmadığını söyledi. 

Bu itiraf, HAMAS Lideri Haniye’nin ölümü üzerinden bir pazarlık yapıldığı iddialarını da güçlendirdi. 

İran Bakanlar Kurulu toplantısında konuşan Pezeşkiyan’ın; “"Şehit Haniye suikastına İran'ın yanıt vermemesi karşılığında ateşkes sözü veren ABD ve Avrupa ülkelerinin liderlerinin iddiaları tamamen yalandı. Bu tür suçlulara bir şans vermek, onları daha fazla suç işlemeleri için cesaretlendirmekten başka bir işe yaramayacaktır" şeklindeki sözleri İslam dünyasında ve İsrail’e karşı direnen örgütler arasında şok etkisi yarattı. 

Pezeşkiyan bu itirafının ardından; "Siyonist rejimin suçları kabul edilemez ve cevapsız kalmayacak" demeyi de ihmal etmedi. 
İran’ın bir tür itiraf anlamına gelen buna benzer pazarlık tutumunu Hizbullah Lideri Nasrallah’ın ölümünde de sergilediği iddiaları daha ileri boyutta dillendiriliyor. 

İran Nasrallah’ı ne karşılığında sattı?

İran’ın aynı “pazarlık” yöntemini Hizbullah Lideri Nasrallah’ın öldürülmesi olayında da kullanıp kullanmadığı şimdilik kesinlik kazanmadı ancak birkaç gündür bu yönde ciddi iddialar gündeme geldi. Bu iddiaların en dikkat çekici olanlarından biri Lübnan Arap İslam Konseyi Genel Sekreteri Muhammed Ali el-Hüseyni’nin bir televizyon kanalında yaptığı konuşmaydı. Hüseyni, Nasrallah’ın öldürülmesinden iki gün önce çıktığı programda Hizbullah Liderine seslenerek; “İran seni sattı, vasiyetini yaz. İran’ın seni ne karşılığında sattığını bilsen her şey değişirdi” demişti. 

Serhat Akın'ı vuran Dalmaz cezaevinden yeni çıkmış Serhat Akın'ı vuran Dalmaz cezaevinden yeni çıkmış

İran halkı tepki gösterdi

Pezeşkiyan’ın bu skandal açıklamaları kendi ülkesinde bile tepkiyle karşılandı. Dün gece saatlerinde İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi binasının önünde toplanan bir grup, bu açıklamalara karşı yetkililerden yanıt verilmesini talep etti.

İran, 31 Temmuz'da başkent Tahran'da Hamas lideri İsmail Haniye'ye suikastın ardından İsrail'e misilleme kararı aldığını açıklamıştı. Günler sonra İsrail yönüne gönderilen birkaç İHA Demir Kubbe tarafından imha edilmişti. Böylelikle İran, Haniye suikastinin “öcünün alındığını” kendi iç kamuoyunda günlerce işlemişti.

Editör: Elif Erbay