İran Cumhurbaşkanı Mesur Pezeşkiyan'ın yemin töreni dolayısıyla Tahran'da bulunan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye uğradığı suikast sonucu yaşamını yitirdi.

İran Devrim Muhafızları'nın açıklamasıyla dünya siyasetinde büyük yankı uyandıran haber şöyle duyuruldu:

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye ve korumalarından biri Tahran’da kaldıkları konuta düzenlenen saldırı sonucu şehit oldu.

Saldırının nedeni ve detaylarının sonra açıklanacağı bildirilirken İran Cumurbaşkanı Mesut Pezeşkiyan'dan da suikastle ilgili ilk tepki geldi.

"Kudüs şehidi Haniye"

Pezeşkiyan açıklamasında "İran, topraklarının bütünlüğünü ve onurunu savunacak, terörist işgalcileri korkakça eylemlerinden pişman edecektir. İran, Filistin direnişinin lideri, Kudüs şehidi İsmail Haniye'nin yasını tutuyor." ifadelerini kullandı.

Dün Haniye ile görüşmüştü

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, yemin törenine katılmak üzere Tahran’a gelen Hamas Hareketi Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye ile görüşmüştü.

Joe Biden, Hollywood yıldızından iş istedi Joe Biden, Hollywood yıldızından iş istedi

Cumhurabaşkanı Pezeşkiyan bu görüşmede, Filistin'in özgürlük davasının yalnızca İslam Devrimi’nden sonra değil, bundan önce de İran halkının endişesi olduğunu belirterek, “İran halkı her zaman Siyonist rejimin suçlarından ve saldırganlığından nefret etmiş ve Filistin halkının haklarını desteklemiştir. Bundan sonra da Filistin halkını güçlü bir şekilde devam edecektir” demişti.

Haniye ise bu görüşmede, İran’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki zaferinden dolayı Pezeşkiyan’ı tebrik etmişti.

Editör: Ömer Göyce