Dünya

Pezeşkiyan: Türkiye bizim kardeşimizdir

Göreve geldikten sonra ilk basın toplantısını gerçekleştiren İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, "Türkiye bizim dostumuz ve kardeşimizdir. Komşuluk ilişkisinden öte akrabalık ilişkilerine sahibiz" dedi.

Abone Ol

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, başkent Tahran'da düzenlediği ilk basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Pezeşkiyan, Anadolu Ajansı muhabirinin Türkiye-İran ilişkilerine dair sorusuna ilişkilerin kesinlikle güçlendirilmesi gerektiğini belirterek şu yanıtı verdi:

"Türkiye ile ilişkilerimizi güçlendirmeliyiz"

"Türkiye bizim dostumuz ve kardeşimizdir. Komşuluk ilişkisinden öte akrabalık ilişkilerine sahibiz. Aramıza bir sınır çektiler, yoksa sınırın bu tarafı da öbür tarafı da birdir. İnançlarımız ve kültürümüz iç içedir. Türkiye ile ilişkilerimizi kesinlikle güçlendirmeliyiz."

Önceki hükümetin komşularla iyi ilişkileri önceleyen politikasını kesinlikle sürdüreceklerini belirten Pezeşkiyan, Türkiye ile İran arasında 30 milyar dolarlık dış ticaret hacmi hedefine ulaşmak için ne yapmayı planladıklarına dair gelen soruya seyahat rotası örneğiyle cevap verdi:

"Türkiye ve İran'da ortak yatırımların sadece bu iki ülkede değil, Pakistan ve Afganistan ve diğer bölge ülkelerinde de yapılması bizim arzumuzdur. Bizim rahatlıkla Türkiye'ye gelebileceğimiz, sizin de İran'a rahatlıkla gelip İran üzerinden Türkmenistan, Pakistan ve Afganistan'a seyahat edebileceğiniz bir rota oluşturabiliriz."

"Türkiye'yi kesinlikle ziyaret edeceğim"

Pezeşkiyan, kesinlikle Türkiye'yi yakın zamanda ziyaret edeceğini belirterek, "Mutlaka Türkiye'yi ziyaret edeceğiz ve siyasetçileri, akademisyenleri ve yatırımcıları davet edeceğiz. Türkiye ve İslam ülkeleriyle ilişkilerden çok umutluyuz" şeklinde konuştu.

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, konuşmasının bir bölümünde Rusya ve Çin ile İran arasında stratejik ilişkiler olduğunu söyledi.

ABD ile gergin ilişkiler

Pezeşkiyan, ABD Başkanı ile görüşme olasılığına ilişkin soruyu "Amerikalılar bize düşman olmadıklarını göstermeliler. Ülkelerinin çevresine üs kurmadık veya onlara ambargo uygulamadık" şeklinde yanıtladı.