İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, resmi yurt dışı ziyaretlerine başladı. Pezeşkiyan’ın ilk resmi ziyaretinin durağı komşu Irak oldu.

649 sayfalık yürek burkan soykırım belgesi 649 sayfalık yürek burkan soykırım belgesi

Pezeşkiyan’dan birlik çağrısı

Pezeşkiyan yoğun ilgi gösterilen ziyaretin ilk gününde, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es Sudani ile basın toplantısı gerçekleştirdi.

İran ve Irak arasında bugüne kadar imzalanan anlaşmaların önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, anlaşmaları genişletmeyi hedeflediklerini açıkladı.  

Pezeşkiyan, "Irak, iki ülke arasında söz konusu samimi ilişkiyi sağlayabilecek güvenli ve gelişmiş bir ülke ve birlikte bu noktaya ulaşabileceğimize inanıyoruz" dedi.

Pezeşkiyan konuşmasında, Siyonist rejimin Filistin halkını kitlesel olarak katlettiğini ve bu rejimi destekleyen ülkelerin insan hakları maskesi ardında saklandıklarını söyleyerek, “İsrail'in Gazze'deki eylemleri, Avrupa ülkeleri ve ABD'nin gerçek yüzünü ortaya çıkararak insan hakları konusundaki sahte iddialarını gözler önüne serdi. İsrail, kadınları, çocukları, gençleri ve yaşlıları katlediyor, okulları ve hastaneleri bombalıyor. Yaptığı tüm bu eylemlerini ise Avrupa ve ABD'nin silahları ve mühimmatlarıyla gerçekleştiriyor ve eğer bir Filistinli kendini savunursa da onu terörist ilan ediyor. Müslümanlar ancak birlik içinde olduklarında zafere ulaşabilir. Zafere ulaşmak için de birlikte hareket etmeliyiz” dedi.

Sudani’den güven teyidi

Irak Başbakanı Sudani ise Irak topraklarının komşu ülke İran'a saldırı için kullanılmasına müsaade etmeyeceğini belirterek, "Güvenlik işbirliği konusunu ele aldık ve herhangi bir tarafın İran İslam Cumhuriyeti'ne karşı sınır ötesi saldırı, silahlı eylem veya tehditte bulunmasına izin vermeyeceğimize dair ilkesel, anayasal ve hukuki tutumumuzu teyit ettik" dedi.

Sınır bölgelerinde güvenliği sağlama konusunda ilerleme kaydedildiğini söyleyen Sudani, Irak ile İran arasındaki bağı "tarihi ve güçlü" olarak nitelendirerek ikili görüşmede geniş kapsamlı stratejik ortaklık konularını ele aldıklarını belirtti.

Sudani ayrıca, iki ülke arasında imzalanan 14 mutabakat zaptının ortak iş birliğini artıracak umut verici bir yol haritası oluşturduğunu belirterek, İran'ın Türkmenistan'dan gaz alımı anlaşmasına katkısından dolayı teşekkürlerini iletti.

Filistin'deki gelişmeleri de ele aldıklarını aktaran Sudani, Gazze'deki saldırıların bölgedeki istikrarı tehdit ettiğini ve uluslararası toplumun görevlerini yerine getirmekte başarısız olduğunu ifade etti. 

Editör: Burçin Çelikkol