Karabağ'daki yenilgilerin ardından Ermenistan, siyasi rotasını Batı'ya doğru çevirmeye yöneliyor. Bu değişimin bir parçası olarak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında Ukrayna'daki savaşla ilgili uluslararası bir mahkeme tarafından çıkarılan yakalama kararını desteklemek amacıyla Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne katıldı. Aynı zamanda bu karar, Putin'in yargılanmasına destek verme amacını taşıyor.

ERMENİSTAN-RUSYA İLİŞİKİLERİ

Ermenistan, Rusya ile olan ilişkilerini gözle görülür bir şekilde azaltma yolunda ilerliyor. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Amerikan Wall Street Journal gazetesine verdiği röportajda, ülkesinde artık bir Rus askeri üssü bulundurmanın gereksiz olduğunu vurguladı. Paşinyan, Azerbaycan'ın geçtiğimiz aylarda gerçekleştirdiği Karabağ topraklarını geri alma operasyonuna atıfta bulunarak, bu gelişmelerin ülkenin Rusya ile olan ilişkilerini yeniden değerlendirmesinin gerekliliğini gösterdiğini belirtti.

"RUS ASKERİ ÜSSÜNÜN BİR AVANTAJI YOK"

Paşinyan, "Ermenistan sınırları içinde bir Rus askeri üssü bulunmaya devam etmesinin bir avantajı yok. Azerbaycan'ın geçtiğimiz aylarda düzenlediği operasyonla Karabağ'daki topraklarını geri aldığına dikkat çeken Ermenistan lideri "Bu olaylar güvenlik anlamında ilişkilerimizi çeşitlendirmemiz gerektiğini bize gösterdi" dedi.

Bu açıklamalar, Karabağ'da yaşanan son gelişmelerin ardından Rusya ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin zayıfladığını gösteriyor. Geçtiğimiz aylarda, Rusya Ermenistan'ı sık sık "dostça davranmamakla" suçladı. Ermenistan ordusu, son dönemde Amerikan askerleri ile ortak tatbikatlar düzenlemişti.