TFF Başkanı'ndan Erdoğan'a 'Dünya Lideri' yazılı forma TFF Başkanı'ndan Erdoğan'a 'Dünya Lideri' yazılı forma

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları kadınlar boks 66 kg kategorisinin son 16 turunda dikkat çeken bir olay yaşandı. İtalyan boksör Angela Carini, Cezayirli rakibi Imane Khelif'in ilk yumruğunun ardından maçın 46. saniyesinde çekilme kararı aldı. Carini, aldığı yumruğun ardından hakeme maçtan çekildiğini belirtti ve ringin ortasında diz çökerek gözyaşlarına boğuldu. Mücadelenin ardından İtalyan basınına kısa bir açıklama yapan Carini, "Hayatımda hiç bu kadar sert yumruk yememiştim. Artık karar IOC'nin," dedi.

Imane Khelif'in olimpiyat öncesi cinsiyet tartışmaları gündeme gelmişti. Geçen yıl yapılan testlerde yüksek testosteron seviyesi nedeniyle Dünya Boks Şampiyonası'ndan diskalifiye edilen Khelif'in olimpiyatlarda yarışabilmesi, geniş bir tartışma yarattı. Tokyo 2020'de de yarışmasına izin verilmiş, ancak Uluslararası Boks Federasyonu tarafından düzenlenen turnuvalara katılmamıştı. Uluslararası Olimpiyat Komitesi Sözcüsü Mark Adams, konu hakkında "Bu durumu cadı avına dönüştürmeye gerek yok. Söz konusu sporcunun kadın pasaportu var ve yarışmasına engel bir durum bulunmuyor," şeklinde açıklama yaptı.

İtalyan kamuoyunda Khelif'in biyolojik olarak erkek olduğu ve olimpiyatlarda yarışmaması gerektiği yönünde yorumlar yapıldı. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Cezayirli boksörün olimpiyatlara katılımına itiraz etti. Meloni, "Erkek genetik özelliklerine sahip sporcuların kadın müsabakalarına katılmasına izin verilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Bu eşit şartlarda bir yarış değil," dedi.

Busenaz

Carini'nin maçtan çekilmesinin ardından çeyrek finale yükselen Khelif, yarı finale çıkması durumunda milli sporcumuz Busenaz Sürmeneli ile karşılaşabilir.