Kahvaltı vazgeçilmez bir öğündür bizler için. Kültürümüzde yeri ayrı olan kahvaltılarda sofralarımızı süsleyen birçok çeşit vardır. Bunlardan birisi de son zamanlarda oldukça popüşler olan pankeklerdir. İşte en lezzetli ve pratik pankek tarifi...

Pankek Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1,5 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu
  • Pişirmek için sıvı yağ

2-4 Kişilik Pankek Nasıl Yapılır?

Yumurtaları ve şekeri bir kaba alın. Bu ikiliyi güzelce çırpın. Çırpıcı ile elinizle çırpabilirsiniz. Fakat mikser ile çırpmanız pankeklerinizin daha kabarık olmasına yardımcı olur.

Daha sonra sırasıyla süt, un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyerek pürüzsüz bir görüntü elde edene kadar yavaşça karıştırın. 

Orta ateşte açtığınız ocağınızda tavanızı ısıtın. Yüksek ateşte pişirme işlemi yaparsanız pankeklerinizin içi pişmeden dışı yanabilir. Buyüzden orta ateşte pankekleriniz pişirmenizi öneriyoruz.

Tava ısındıktan sonra sıvı yağ ile tavayı biraz yağlayın. Pankeklerinizi yapışmaması için bu adımı atlamamalısınız. Daha sonrası için yağ sürmenize gerek kalmayacaktır.

Hazırladığınız pankek hamurundan 1'er yemek kaşığı alarak ısınmış yağlı tavaya dökün. 

Üstü göz göz olup kabaran pankeklerinizi çevirip diğer tarafını da pişirin.

Tüm hamurunuzu bu şekilde pişirerek yumuşacık pankekleriniz yemeye hazır hale getirebilirsiniz. Pankek tarifi püf noktaları için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. 

Pankek Tarifi için Püf Noktaları

En önemli noktalardan birisi hamurun kıvamı. Çok sulu ya da katı olan hamur istediğiniz yumuşaklığı size sunmaya bilir.

Hamurun kıvamı akışkan ama biraz daha tok olmalı. Kek hamurundan biraz daha sıvı bir kıvam elde ettiğinizde hamurunuz hazırdır demek.

Orta ateşte ısınmı ve azcık yağlanmış bir tava pişirmede önemli rol oynar. Eğer çok yüksek ateşte pişirirseniz pankeklerinizi içi pişmeden dışı yanabilir. Diğer taraftan tavanızı çok yağlarsanız pankekleriniz istediğiniz gibi pişmez. Ya da az yağlama sonucunda pankekleriniz tavaya yapışabilir. 

Kaşığınıza aldığınız kıvamlı hamuru yavaşça kaşığın ucu ile tavaya dökerseniz daha yuvarlak ve düzgün şekiller elde edersiniz. 

Pankek Sunumları Nasıl Yapılır

Pankeklerinizin lezzetini sunumunuzla taçlandırabilirsiniz. Genellikle tatlılarla tercih edilen pankekler; reçel, bal ya da çikolata ile sunuma hazırlanır. İşte size pankek tarifini süsleyecek sunum önerileri...

Üst üste dizdiğiniz pankeklerin üstüne bir parça tereyağı ve bal koyarak klasik bir sunum gerçekleştirebilirsiniz.

Rosto Köfte Nasıl Yapılır, Tarifi? Rosto Köfte Nasıl Yapılır, Tarifi?

Pankeklerinizi mevsim meyveleri ve pudra şekeri ile süsleyerek de güzel bir sunum yapabilirsiniz. 

İki pankekin arasına çikolata sürüp birleştirerek sandviç pankekler elde edebilirsiniz. 

Pankek Çeşitleri Nelerdir? 

Pankek hamurunu damak zevkinize göre çeşitlendirebilrisiniz. Tarife kakao ekleyerek kakaolu pankek elde edebilirsiniz. Ya da çikolata parçalarıyla da çeşitlendirebilirsiniz. 

Pankek pasta ise denediğiniz zaman lezzetle tüketebileceğiniz bir çeşittir. Pişirdiğiniz pankeklerden bir pasta yapmak hem pratik hem de çok lezzetli olacaktır. Arasına hazırladığınız pasta kreması ile pankekleriniz farklı bir lezzet ve sunumla sofralarınızı süsleyecek. 

Pişmiş Pankek Nasıl Saklanmalı?

Pankek süt, süt ürünleri ve yumurta içerdiği için saklanması önemli biri konudur. Pankekleri piştikten sonra bir kapta ve buzdolabında saklamak  en uygunu olacaktır. Yumurta içeren pankek bozdolabında da en fazla 2-3 gün muhafaza edilir.

Bu süreden sonra bozulmalar başlar ve tüketilmesi tehlike arz eder. 

Pankekleri daha uzun süre muhafaza etmek istiyorsanız buzluğu kullanabilirsiniz. Dışarıda yeterinde soğuyan pankekleri buzdolabı poşetine yerleştirin. Ardından buzluğa koyarak 3 ay boyunca rahatlıkla tüketebilirsiniz. Buzluktan çıkan pankekleri ısıtarak 3 ay boyunca yiyebilirsiniz. 

Pankekim neden kabarmıyor? 

Pankek yaparken belki de en sık karşılaşılan problemlerden birisi. Pankekin istenen şekilde kabarmaması. Peki pankek neden kabarmaz? İşte bunun sebeplerini sizler için sıraladık:

  • Eğer pankek hamurunuza gereğinden fazla un eklemişseniz kabarmayabilir. 
  • Pankek hamuruna fazla süt veya sıvı yağ eklemek pankekin kabarmasını önler.
  • Pankekin çok uzun süre mikserle çırpılması kabarmasını önleyen unsurlardandır. Çok çırpılan pankekte gluten aktifleşir ve bu da pankekin sert olmasına neden olur. Serleşen pankek hamuru ise kabarmaz.
  • Taze olmayan kabartma tozu kullanmak pankekte istediğimiz ölçüde kabarmayı bize vermeyebilir.