Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, New York'ta katıldığı Sosyalist Enternasyonal Prezidyum Toplantısı'nda, dünyanın Filistin'deki katliamlara yeterince tepki vermediğini vurguladı. Toplantı sırasında Kıbrıs Rum Kesimi AKEL Partisi Genel Sekreteri Stefanos Stefanou’nun Kıbrıs Barış Harekatı’nı "işgal" olarak nitelendirmesi, Özel'in sert tepkisini çekti.

Özel, Stefanou’nun sözlerinin ardından önce toplantı salonunu terk etti ve sonrasında tekrar söz alarak düşüncelerini dile getirdi. Konuşmasında, Bülent Ecevit’in Barış Harekatı’nın amacını hem Türklere hem de Rumlara barış götürmek olarak açıkladığını belirtti.

"Ada'nın tamamını alabilirlerdi"

Özel, harekatın siyasi hedefler doğrultusunda gerçekleştirildiğini ve sadece adanın üçte birine kadar ilerleme sağlandığını ifade ederek şunları söyledi:

Avcılar'da denizde bir kadın cesedi bulundu Avcılar'da denizde bir kadın cesedi bulundu

Bülent Ecevit, bütün dünyaya Barış Harekatı’nı duyururken bunun hem Türklere hem Rumlara barış götürmek için yapıldığını söylemişti. Ve harekat, siyasi hedefleri olan askeri bir harekattı. Sadece ve sadece adanın 3’te 1’ine kadar ilerleyip durdular. Hiçbir direnç yoktu. Ada'nın tamamını alabilirlerdi. O zaman adı işgal olurdu. O günden sonra yapılan tüm barış görüşmelerine katıldığımız gibi yine o günden sonra Türkiye, Birleşmiş Milletler’in ya da diğer uluslararası örgütlerin dediği, talep ettiği her şeyi yerine getiren ve asla ve asla bir işgalci gibi davranmayan bir ülke oldu. O yüzden terminolojik bir hatayı gidermek istedim. Bundan sonra da adaya barış gelmesini ümit ediyorum.

Editör: Ömer Göyce