Cumhur Altıok yazıyor

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu seçimden sonra ilk kez bir araya gelecek. Bu buluşma bir takım senaryoları gündeme getirdi. Sizin için araştırdık…

CHP’de hareketli günler bizi bekliyor. Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu savaş baltalarını bir kenara bırakıp Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından ilk kez bir araya gelecek. Tarihi henüz belli değil ancak Ankara’da bir araya gelecekleri kesin. İmamoğlu ‘sıradan’ bir buluşma gibi anlatsa da örgütteki beklenti yüksek. Herkes Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu ittifak kurarsa Özel’in gidişine kesin gözüyle bakıyor. 

Özel değişim diyerek yola çıktığında seçilmek için örgüte tüzük değişikliği ile birlikte önseçim sözü vermişti. Örgüt sabırsızlıkla eylül ayında yapılacağı söylenen kurultayı bekliyor. Ancak bugünlerde “Tüzüğün T’si bile ortada yok. Halen gelen öneriler değerlendiriliyor’ deniyor. Yani beklenen kurultay ileri bir tarihe ertelenip yapılmayabilir. 

Verilen sözler tutulmazsa olağanüstü kurultay toplanmalı diyenlerin sayısı hiç de az değil.

İşler çok karışık. O nedenle kulislere yansıyan yorumları sırasıyla farklı açılarla şöyle sıralayabiliriz…

CHP’DE SENARYOLAR

Fahrettin Koca İstanbul programını iptal etti Fahrettin Koca İstanbul programını iptal etti

1-Özel, İmamoğlu’nun ağırlığının olduğu parti yönetimini değiştirmek istiyor. Genel başkan değişmeden bir Parti Meclisi seçimi yapılmasının Özel’in liderliği açısından önemli. 

2-İktidar ile yapılan ‘normalleşme’ görüşmelerine olumlu bakmadığı belirtilen İmamoğlu’nun gerekirse genel başkanı değiştirmek isteyeceği belirtiliyor. 

3-Kılıçdaroğlu’nun da genel başkan değişimine sıcak baktığı biliniyor. Ancak Kılıçdaroğlu ‘Ben adayım’ demeyecek. Kılıçdaroğlu delegelerin kendisini aday göstermesi durumunda geri kalmayacağını da daha önce açıkladığını hatırlatmak isterim. 

Bu üç senaryodan herhangi birinin hayata geçmesi için ikili bir ittifak kurulması şimdilik şart. Yani parti içinde ittifak olmazsa değişen bir şey olmaz. Buradaki kilit isim Kılıçdaroğlu…

Çünkü Kılıçdaroğlu’nu destekleyen delegeler olmadan hiç kimse istediği adımı atamıyor. Ayrıca Özel’in iktidarla normalleşme politikasını eleştiren milletvekilleri de Kılıçdaroğlu’na yöneliyor…

Kılıçdaroğlu ise Cumhurbaşkanı adayı olacağını ilan eden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile yemek yedi. Bu yemeğin İmamoğlu buluşmasından önce olması da “Kılıçdaroğlu sağ gösterip sol vuruyor’ yorumlarına neden oldu. Çünkü bütün bu tartışma ve çekişmelerin altındaki yatan asıl neden Cumhurbaşkanı adayının kim olacağı…

Özel’in karşısına çıkabilecek isimlerden biri de İmamoğlu’na yakın bir isim olan CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın. Kendisinin genel başkanlık hayali herkes tarafından biliyor. Günaydın, aslında değişim için yola çıkıldığında Özel’in yerine kendisinin desteklenmesini beklemişti. Ancak o dönem ki siyasi hesaplar Özel’in genel başkan yapılmasıyla sonuçlanmıştı. Günaydın’ın son yaptığı açıklamalar da dikkat çekici. Erdoğan ile yapılan normalleşme görüşmeleriyle ilgili “AKP’ye hayat öpücüğü verilmemesi gerektiğini” ifade ediyor. 

Unutmamak gerekir ki örgüt ve delege bu toplumun bir parçası ancak partililik üstün gelir ve farklı bir karar ortaya koyabilir. 

Bakalım neler olacak?