Son iki yılda otomobil fiyatlarında görülen aşırı yükseliş ve tedarik sorunlarına karşı Türkiye'de Ticaret Bakanlığı tarafından alınan önlemler sonuç vermeye başladı. İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamalarda bulundu. 

YENİ DÜZENLEME NASIL İŞE YARADI?

Ticaret Bakanlığı'nın aldığı etkili önlemler ve sıfır araçlarda yaşanan artış nedeniyle otomobil piyasasının normalleşmeye başladığına dikkat çeken İMAS Başkanı Ertemel, "Daha önce yaşanan olumsuz koşullar nedeniyle ikinci el araçlara sıfır araç fiyatlarından daha yüksek fiyatlar talep ediliyordu ve otomobiller kayıt dışı ticaret veya yatırım amacıyla alınıyordu. Ancak yeni düzenlemeler bu tür uygulamaların önüne geçti"  dedi. 

"İKİNCİ ELDE ARTIŞ DURDURULDU"

Gerçekten ihtiyacı olanların otomobile ulaşmasının kolaylaştığına vurgu yapan Ertemel, "İkinci el otomobil fiyatlarındaki artışlar durduruldu ve spekülatif fiyatlar engellendi. Hatta bazı durumlarda fiyatlarda düşüşler bile yaşandı. Sıfır araçlarda ise kayıt dışı ticaret amacıyla araç alan kişilerin, yeni yönetmelik nedeniyle siparişlerini iptal etmeleri, ihtiyaçları olan otomobilleri daha hızlı alabilmelerine yol açtı" ifadelerini kullandı. 

SATIŞLARDA DÜŞÜŞ

Milliyet'te yer alan habere göre satış adaletindeki düşüşe de değinen Ertemel, "Gelişmelerle birlikte otomobil piyasasında sıfır araçlara daha hızlı ulaşma süreleri 2-3 ay gibi kısalırken, ikinci el piyasasında ise satış adetlerinde düşüş yaşandı. Bu düşüşte geçici kredi erişim sorunları ve otomobillerin artık kazandırmayan yatırımlar olmaktan çıkması gibi etkenler rol oynadı" dedi. 

"TALEPTEKİ DÜŞÜŞ FİYATLARI AŞAĞI ÇEKEBİLİR"

Sıfır araç satışlarında ise Temmuz ayında en yüksek satışın gerçekleştiğine dikkat çeken Ertemel sözlerine söyle devam etti:

"Ağustos ayında benzer bir tablo bekleniyor. Bu, kayıt dışı ticaret amaçlı siparişlerin iptal edilmesi ve ihtiyaç amaçlı otomobil alan vatandaşların taleplerinin öne çekilmesi sonucunda gerçekleşti. Sonuç olarak, ikinci el otomobil fiyatları artış eğilimini kaybetti ve spekülatif fiyat taleplerine son verildi. Otomobil piyasasında balon etkisi sona erdi. Arada bir, bireysel satışlarda fazladan ücret talepleri olabilir ancak sıkı denetimler ve düşük talep bu tür uygulamaların azalmasına neden olacak. Bu nedenle, sıfır araçlarda fiyat artışları yaşanmazsa, talepteki düşüş fiyatları daha da aşağı çekebilir."