Gazze Şeridin'nden başlayıp dalga dalga bütün Orta Doğu'ya savaş yayıldı ve bugün bir eşik daha aşıldı.

 Planları onaylamadı

Yetkili, Amerikan CNN International kanalına konuştu.  ABD'nin İsrail'in saldırı planlarından haberdar olduğunu ancak bu planları onaylamadığını söyledi.

Yeşil ışık yakmadı

CNN'in aktardığına göre bir yetkili, Biden yönetiminin İran'ı hedef alan karşı saldırıya yeşil ışık yakmadığını belirtti. "Biz bu müdahaleyi onaylamadık" dedi.

Taksime yürümek istediler: 13 gözaltı Taksime yürümek istediler: 13 gözaltı

Vuracağını iletti

CNN'in aktarımına göre Tel Aviv İran topraklarını sınırlı bir şekilde vuracağını Perşembe günü ABD'ye iletti.

Yalanladı

İran uzay ajansı yetkilisi Hüseyin Dalirian, ülkesine yönelik bir füze saldırısını sosyal medya hesabından yalanladı. Dalirian, "İsfahan'a ya da ülkenin diğer bölgelerine sınır dışından herhangi bir hava saldırısı olmadı” dedi.

Hüseyin Dalirian, İsrail'in 'sadece başarısız ve küçük düşürücü bir quadcopter [insansız hava aracı] uçurma girişiminde bulunduğunu ve quadcopterlerin de düşürüldüğünü' savundu.

Yetersiz bulduğunu kaydetti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun koalisyon ortağı faşist bakan Itamar Ben-Gvir ise, X hesabından yaptığı paylaşımda İran'ın silahlı insansız hava aracıyla vurulmasını 'yetersiz' bulduğunu kaydetti. Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir, aşırı sağcı Yahudi Gücü Partisi'nin liderliğini yapıyor.

"Başımızı gururla dik tuttuğumuz bir sabah"

Likud Partisi milletvekili Tally Gotliv ise, sosyal medyada "İsrail'in sevgili insanları günaydın. Başımızı gururla dik tuttuğumuz bir sabah" mesajını paylaştı.

İsrail basınında ve daha sonra uluslararası medyada hafta içinde yer alan haberlerde, muhtemel bir karşı misillemenin Hamursuz Bayramı'ndan sonra gerçekleşeceği bildirildi. Ancak, İsrail bir sürpriz yaparak karşı saldırısını 30 Nisan'da sona erecek bir haftalık tatilin öncesinde gerçekleştirdi. 

Uyarıyı vermeyi hedefliyor

 Washington Post gazetesine konuşan bir İsrailli yetkili ise, savaş uçaklarının İran'ın içerisinde bir hava saldırısı gerçekleştirdiğini söyledi ve saldırının karşı misilleme olduğunu belirtti. Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan yetkiliye göre, İsrail'in hamlesi İran'a ülke içinde saldırı gerçekleştirme yeteneği olduğu uyarısını vermeyi hedefliyor. 

Amerikan NBC televizyonuna konuşan bir kaynak, İsrail'in sınırlı bir saldırı gerçekleştirdiğini ve halihazırda yol açtığı muhtemel hasarı değerlendiriyor.
 BBC Güvenlik Muhabiri Frank Gardner da, analizinde "Eğer bu gerçekten de İsrail'in saldırısının tamamlanmış haliyse boyut ve kapsam açısından çok sınırlı olduğu anlaşılıyor" dedi. Gardner, İsrail'in Batılı müttefiklerinin, özellikle de ABD ve İngiltere'nin, tüm hafta boyunca Tel Aviv'den İran'ın saldırısına ağır bir karşılık vermemesini istediğini de hatırlattı:

" İki şeye bağlı olacak"

"Olayların bundan sonra nasıl gelişeceği iki şeye bağlı olacak: Bunun İsrail'in saldırısının sonu olup olmadığı ve İran'ın da yeniden saldırmaya karar verip vermeyeceği."

Uçaklar rota değiştiriyor

Birçok şiddetli patlamayla sarsılan İran semalarında halihazırda çok az uçak bulunuyor. Uçuş izleme sitesi Flight Radar verileri, İran'ın batısı ve merkezinde havalanan uçakların rota değiştirdiğini gösteriyor.'da görüldüğü üzere, İran'ın merkez bölgeleri üzerinde havalanan uçaklar rota değiştiriyor. Flight Radar ekran görüntüsü, saat 07.46'da alındı.

 Orta Doğu merkezli havayolu şirketleri Emirates ve Fly Dubai de, Cuma sabahı erken saatlerde herhangi bir açıklama yapmaksızın uçuşlarını İran'ın batısı üzerinden yönlendirmeye başladı.