Bolat, stokçulukta bir takvim yılı içinde üç defa yakalanan firmalara kapatma cezası uygulanacağını belirterek, bu cezaların caydırıcılığı artırmayı amaçladığını söyledi.

Denetimlerde Rekor Seviyeler

Bakan Bolat, "Denetimler yoluyla 81 bin işletme ve 580 bin ürün denetlendi. Fahiş fiyat uygulayan ve stokçuluk yapan işletmelere ciddi cezalar verdik. Marketler, gıda ürünleri, çimento ve hazır beton sektörlerinde yoğun çalışmalar yaptık," dedi. Bolat, çimento ve hazır beton sektörlerinde fiyat artışlarını durdurma ve indirim taahhütleri alarak, Kasım ayında bu sektörlerde önemli indirimler sağladıklarını ifade etti.

Cezalarda Önemli Artışlar

Ekonomide yeni OVP daha rasyonel! Ekonomide yeni OVP daha rasyonel!

Bolat, cezaların artırılacağını belirterek, "Fahiş fiyat uygulamalarında asgari ceza 10 bin liradan 100 bin liraya çıkarılıyor. Kanun 2020’de çıkarılmıştı, her yıl yeniden değerlendirmelerle bu cezaları yükselttik. Şimdi ise üst ceza limiti 1 milyon TL'ye çıkarılıyor. Stokçulukta ise cezalar 1 milyon TL’den 12 milyon TL’ye çıkarılıyor," dedi. Stokçulukta yakalanan firmaların bir takvim yılı içinde üç defa suç işlemeleri halinde altı güne kadar kapatma cezası alacaklarını vurguladı.

"Ticaret Haklı ve Vicdani Olmalı"

Ticaretin haklı, vicdani ve piyasa şartları içinde yapılmasını istediklerini belirten Bolat, "Tüketicilerin alım gücünü daraltacak fahiş fiyat uygulamalarına izin vermeyeceğiz. Piyasadaki bu tür uygulamaların ortadan kaldırılması ve bir normalleşme sağlanması için bu düzenlemeleri yapıyoruz. Ümit ediyorum ki Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bu kanuni değişiklikler yakında tamamlanacak," diye ekledi.

Editör: Elif Erbay