Ercan Çankaya - Haber Merkezi

Türkiye'nin 102 sporcuyla katılacağı Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları'nın resmi açılış töreni yarın yapılacak. Açılış töreni Sen Nehri'nde yapılacak ve Türk bayrağını milli sporcular Busenaz Sürmeneli ile Mete Gazoz taşıyacak.

Yaz ve Kış Olimpiyat Oyunları olmak üzere iki ayrı kategoride, dört yılda bir düzenlenen uluslararası çok sporlu etkinlikler olan Olimpiyatlar’ın temeli M.Ö. 8’inci Yüzyıl’da Olimpia’da gerçekleşen antik oyunlara dayansa da modern oyunların ilki 1896’da, Pierre de Coubertin’in Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ni (IOC) kurması sonrası gerçekleştirildi. 

Olimpiyat efsaneleri: Tanrılar emir verdi…

Bugünkü Yunanistan’ın Elis kenti sınırları içinde bulunan Olimpia’da başladığı düşünülen Olimpiyatlar’a dair sayısız köken efsanesi vardır. Bunlardan birine göre Olimpia kralı ve Peloponnisos’a adını veren kahraman Pelops’a kurbanların sunulduğu dönemde olimpiyat oyunları oynandı.

Bir başka efsaneye göre mitolojik kahraman Herakles, Olimpia'da bu tip bir oyuna katılarak kazandıktan sonra bu oyunların her dört yılda bir geleneksel olarak yinelenmesini istedi.

Bir diğer efsanedeyse mitolojik Tanrı Zeus’un titan Kronos karşısında aldığı yenilgi sonrası Olimpiyat oyunları oynanmasını emrettiği yönünde. 

Antik Yunan

Modern Olimpiyatlar nasıl başladı?

Eski çağlardaki kökeni ne olursa olsun modern olimpiyatlara dair kesin olarak bildiğimiz şey, fikrin 1892 yılında Fransız Baron Pierre de Coubertin tarafından uluslararası bir spor organizasyonu fikri olarak Sorbonne Üniversitesi’nde yaptığı bir konuşma sırasında öne sürülmüş olduğudur.

1870-71 yıllarındaki Fransa-Almanya Savaşı’ndaki yenilginin sebebini ülkede yeterince fiziksel eğitim verilememesine bağlayan Coubertin, spor eğitimini ve spor kurumlarını güçlendirerek ülkede sporun yaygınlaştırılmasının, spordaki rekabetin ve iletişimin gerçek savaşları önleyebileceğini savunuyordu.

Coubertin’in bu fikri ortaya atmasının ardından ilk modern olimpiyatlar Uluslararası Olimpiyat Komitesi gözetiminde Atina’da 1896’da gerçekleştirilmiştir. Atina’da olimpiyatlardan sonraki ilk olimpiyatsa Paris’te düzenlenmiştir. 20’nci Yüzyılın ilk olimpiyatlarıysa ABD’de düzenlenen 1904 Olimpiyatları’dır.

1906 Olympics

Kış Olimpiyatları nasıl başladı?

Yaz Olimpiyatları'nda kar ve buz sporu yarışmaları düzenlemenin imkânsız olması nedeniyle ve başarılı geçen Yaz Olimpiyatlarının ardından Kış Olimpiyatları da düzenlenmeye başlandı. IOC tarafından 1921'de Lozan'da gerçekleştirilen Olimpiyat Kongresi'nde Yaz Olimpiyatları dışında Kış Olimpiyatlarının da düzenlenmesine karar verildi. 1924'te Fransa'nın Chamonix bölgesinde sadece kış sporlarını kapsayan 11 gün süren ilk Kış Olimpiyatları düzenlendi. 1992 Kış Olimpiyatları'na kadar Yaz ve Kış Olimpiyatları aynı yıl içinde yapılmaktaydı. Yaz ve Kış Olimpiyatlarının 2 yıl arayla yapılması amacıyla bir sonraki Kış Olimpiyatları 1994'te düzenlendi. Günümüzde Yaz ve Kış Olimpiyatları 2 yıl arayla yapılıyor. Kış Olimpiyatları da Yaz Olimpiyatları gibi 4 yılda bir düzenleniyor. 

Kış Olimpiyatları

Olimpiyat tarihinin en ilginç olayları

1928 yılındaki Amsterdam Olimpiyatları'nda Avustralyalı kürekçi Henry Pearce, çeyrek finalde yarışırken teknesini durdurarak, nehirden geçmekte olan ördek sürüsüne yol verdi. Pearce duraksamasına karşın altın madalyayı ülkesine götürmeyi başardı.

Süper Lig'de 158 transfer Süper Lig'de 158 transfer

1904 Olimpiyatları’nda Amerikalı maraton koşucusu Fred Lorz, St. Louis'de yapılan oyunlarda yarışın büyük bir bölümünü arabaya binerek tamamladığı ortaya çıkınca diskalifiye oldu.

"Tarzan" filmleriyle bilinen ABD'li aktör Johnny Weismuller, 1924 ve 1928 Olimpiyat Oyunlarında yüzmede toplam beş altın madalya kazandı.

Uçan hedef atıcılığında, 1900’deki olimpiyat oyunlarında ''kilden güvercin'' yerine gerçek güvercinler kullanıldı ve müsabakalarda 300 güvercin öldürüldü. 

1948 Londra Olimpiyatları'nda kötü hava koşulları nedeniyle oyunlar akşam karanlığına sarkınca, müsabakaların yapıldığı alanlar araba farlarıyla aydınlatıldı. 

2012 Londra Olimpiyatları'nda doğal hayatı korumak için olimpiyat parkına 500 kuş ile 150 yarasa yuvası yerleştirildi.

1900 Paris Olimpiyatları'nda kazanan atletlere madalya yerine tablo hediye edildi; Fransızlar tabloların madalyadan daha değerli olduğunu savundu. 

Televizyondan yayımlanan ilk olimpiyat oyunları, 1936'daki Berlin oyunları oldu. 

Londra'nın ev sahipliği yaptığı ilk olimpiyat olan 1908'deki oyunlar, nisan-ekim ayları boyunca altı aydan fazla sürdü. Oyunlar aslında İtalya'nın başkenti Roma'da yapılacaktı. Ancak oyunlardan iki yıl önce İtalya'da bir yanardağın patlaması ve Napoli kentine hasar vermesi sonucu İtalya hükümeti olimpiyat oyunlarını iptal etmek zorunda kaldı, oyunlar Londra'ya alındı. 

Ilginç

2024 Yaz Olimpiyatları

2024 Yaz Olimpiyatları Fransa'nın ev sahipliğinde Sen Nehri’ndeki törenle başlayacak. Böylece olimpiyatların açılışı tarihinde ilk kez, müsabakanın yapılacağı stadyumun dışında gerçekleştirilecek.

Türkiye, 2024 Olimpiyatları’nda 102 sporcuyla temsil edilecek. 2024 Paris Olimpiyatları için açılış töreni 26 Temmuz Cuma günü yapılacak olsa da müsabakalar 24 Temmuz'da başladı. Oyunlar, 11 Ağustos 2024'te sona erecek. 

2024 Paris

Sporcularımızın yarışacağı müsabakalar hangi günler olacak?

  • Busenaz Sürmeneli: 1 Ağustos'ta 66 kilogramda ringe çıkacak. 
  • Filenin Sultanları: 29 Temmuz'da ilk maçlarına çıkacak.
  • Buse Naz Çakıroğlu: 1 Ağustos'ta 50 kilogramda ringe çıkacak.
  • Yasemin Adar: Kadınlar 76 kilogramda mücadele edecek olan milli tekvandocu 10 Ağustos'ta mindere çıkacak.
  • Yürüyüş takımı: 1 Ağustos'ta mücadeleye çıkacaklar. Stadyum müsabakaları 2 Ağustos'ta başlayacak. 
  • Eda Tuğsuz: 7 Ağustos'ta cirit atma mücadelesinde yer alacak.
  • Kuzey Tunceli: 16 yaşındaki genç sporcu, yüzmede 800 metre serbestte yarışacak. Tarih ise 29 Temmuz. 
  • Mete Gazoz, Ulaş Tümer, Abdullah Yıldırmış, Elif Berra Gökkır: 25 Temmuz'da okçuluk müsabakalarında yer alacaklar.

Editör: Ercan Çankaya