Koç, çocukların televizyon izleme ve internet kullanım sürelerine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, onlara belli sorumluluklar verilmesinin önemine değindi. “Okulların açılmasıyla birlikte çocuklar uzun bir yolculuğa çıkıyor. Bu süreçte aileler olarak bizim de bazı görevlerimiz var. Çocuklara kıyafetlerini ve beslenme çantalarını hazırlama gibi basit sorumluluklar verilmelidir. Bu sorumluluklar sadece okul yaşamıyla sınırlı kalmamalıdır; evdeki basit işlere de yardımcı olmaları sağlanmalıdır. Bir bitki yetiştirmesi veya hayvan beslemesi gibi görevler, çocuğun özgüvenini geliştirmeye yardımcı olacaktır” dedi.

Ayrıca, okula yeni başlayan çocukların ayrılık kaygısı yaşayabileceğine dikkat çeken Koç, vedaların kısa tutulması gerektiğini belirtti. "Okula başlayan çocuklar, kendilerini yalnız hissettikleri anlarda zorlanabilirler. Bu tür durumlarda, anneden ayrılmak istemeyen çocukları bir yakını veya babası okula bırakabilir. Eğer çocuk ağlama krizine girerse, bu süreçte net olmamız önemli. Ancak krizlerin gün boyunca devam etmesi durumunda bir uzmandan yardım alınmalıdır" şeklinde konuştu.

Ekran süresi konusunda da uyarılarda bulunan Koç, “Çocukların ekran başında geçirdiği süre yarım saati geçmemelidir. Televizyon, telefon, bilgisayar ve tablet kullanımı toplamda bu süreyi aşmamalıdır. Özellikle küçük yaş grubundaki çocuklara yapılan yanlışlar, ileriki yaşlarında sorunlara yol açabilir” ifadelerini kullandı.

Koç, çocuklarla iletişimin de önemine dikkat çekerek, “Çocuklarımız okuldan döndükten sonra onlarla en az 15 dakika sohbet etmeliyiz. ‘Bugün okulda ne yaptın?’ gibi sorular sormalı, ‘nasıl yaramazlıklar yaptın?’ gibi olumsuz ifadelerden kaçınmalıyız. Ayrıca, çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak da büyük önem taşıyor. Hiçbir şekilde akranlarıyla kıyaslama yapılmamalıdır” dedi.

Bu ameliyatı olan hastalara özel kimlik kartı! Bu ameliyatı olan hastalara özel kimlik kartı!

Uzman Koç’un önerileri, çocukların okula uyum sürecini kolaylaştırmak ve sağlıklı bir gelişim göstermeleri için ailelerin dikkat etmesi gereken önemli noktaları vurguluyor.

Editör: Elif Erbay