Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) taslağı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) açılmasıyla birlikte bu hafta içinde görüşülecek. Tasarıda, öğretmenlere karşı uygulanan şiddetin cezalarını artırmayı hedefleyen maddeler de bulunuyor. 
Tasarının yasalaşmasıyla birlikte 230 bin öğretmene hem başöğretmenlik yolu açılacak hem de 10 bin 400’er TL ek tazminat hakkı kazanacaklar.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, ÖMK ile ilgili yaptığı açıklamada, başöğretmenlik başvuruları için 20 yıllık hizmet süresine vurgu yaptı. Geylan; “Kanun çıktığında 7 yıl süreyle kademeli olarak 20 yıl hizmet süresini dolduran öğretmenler, başöğretmenliğe başvurabilecek. Böylece yaklaşık 230 bin öğretmen daha başöğretmen olma imkanına kavuşacak ve 10.400 TL tazminat almaya hak kazanacaklar" dedi.

ÖMK Meclis’te ne zaman görüşülecek?

Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağının 22 maddesi geçtiğimiz yasama yılında kabul edilmiş, ancak Meclis'in tatile girmesi nedeniyle taslağın tamamı kabul edilemeden görüşmeler ertelenmişti. Meclis’in dün yeniden açılmasıyla birlikte yasama çalışmalarına başlayan Genel Kurul’un gündemine ilk gelecek yasa taslaklarından biri ÖMK taslağı. Bu hafta ya da gelecek hafta içinde ÖMK yasa taslağının kalan diğer maddelerinin görüşülmeye başlanması bekleniyor. 

Ek yerleştirme dönemi başladı! YKS boş kontenjanlar 2024 ÖSYM ek tercih kılavuzu Ek yerleştirme dönemi başladı! YKS boş kontenjanlar 2024 ÖSYM ek tercih kılavuzu

Milli Eğitim Akademisi kurulacak

Kanunun getireceği yeniliklerden biri, Milli Eğitim Akademisi (MEA). Milli Eğitim Bakanlığı’nın sivil toplum ve meslek örgütleriyle yaptığı görüşmeler ve değerlendirmeler sonunda, Milli Eğitim Akademisi’nin kurulmasına karar verildi. Talip Geylan, bu akademinin birden fazla fonksiyona sahip olacağını belirterek şunları söyledi: "Akademi, yöneticiler için eğitim sağlayacak ve hizmet içi eğitim enstitülerinin sayısını 8'den 30'a çıkaracak. Ayrıca aday öğretmenlerin eğitim süreçleri de burada yürütülecek. Ancak aday eğitim sürecinin 1 yıl yerine 3-4 ay olmasını talep ediyoruz".

Öğretmene şiddetin cezası artacak

Eğitim-Sen Genel Başkanı Geylan ayrıca, öğretmenlere yönelik şiddet olaylarına verilen cezaların da yüzde 50 artırılacağını ve hapis cezası ertelemesinin olmayacağını vurguladı. Eğitim çalışanlarına yönelik şiddete karşı daha sert yaptırımlar getirilmesi bekleniyor.

Editör: Elif Erbay