Öğretmen Akademisi'nin ilk işlevi olarak tanıtılan AGS, “sözel ve sayısal yetenek, tarih, Türkiye coğrafyası, eğitimin temelleri ve Türk millî eğitim sistemi” gibi konuları içeren bir formatta yapılacak. Ancak Prof. Dr. Sırrı Akbaba’ya göre, yeni bir sınava ihtiyaç olup olmadığı tartışmalı. “Milli Eğitim Sistemi içerisindeki sınavların fazlalığından yakınılan bir dönemde, yeni bir sınav gerekliliği sorgulanmalı,” diyen Akbaba, bu tür değişikliklerin eğitim sisteminin kök salarak gelişmesine engel olduğunu belirtti.

Kpss Kalkıyor Öğretmen Atamalarında Yeni Dönem

PEDAGOJİK FORMASYON EKSİKLİĞİ

AGS formatında pedagojik formasyon ya da eğitim bilimleri gibi öğretmenlik mesleğinin temelini oluşturan unsurlara yer verilmemesi dikkat çekiyor. Akbaba, “Pedagojik formasyon olmadan, diğer sınavlardan yüksek puan alınsa bile öğretmenlik yapılamaz,” diyerek bu eksikliğin meslek profesyonelliğine zarar verebileceğini ifade etti.

Öğretmen-5

BELİRSİZLİKLER VE BRANŞ AYRICALIKLARI

Yeni sistemde branşlar arasındaki eşitsizliklere de dikkat çeken Prof. Dr. Akbaba, şu soruları gündeme getirdi: “Matematik öğretmenine matematik, Türkçe öğretmenine Türkçe sorulacaksa, diğer branşlar neden detaylandırılmamış? Yabancı dil öğretmenliği gibi alanlarda yeterlilik nasıl ölçülecek? Belirsizlikler, öğretmenlik mesleğine olan güveni sarsabilir.”

129827 Ogretmenlerin Ek Ders Ucreti Belli Oldu 66C399D194F31

SİSTEMİ NASIL ETKİLEYECEK

Prof. Dr. Akbaba’ya göre, eğitim sistemi içerisindeki değişikliklerin gelişime açık alanlarda yapılması gerekiyor. “Doğru olan, değişikliğin, gelişime ihtiyaç duyan kurumun bizzat kendi içerisinde yapılmasıdır. Örneğin, ÖSYM’nin sınav sistemine yetenek soruları eklenerek daha kapsayıcı bir yapı oluşturulabilir,” dedi.

Il Içi Öğretmen

Geleneksel karne sistemine veda: İlkokul öğrencilerine "gelişim raporu" verilecek Geleneksel karne sistemine veda: İlkokul öğrencilerine "gelişim raporu" verilecek

EĞİTİM SİSTEMİ İÇİN YENİ DÖNEM

Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu yeni düzenlemeleri, öğretmen atamaları için farklı bir dönemin kapısını aralıyor. Ancak uzmanlar, sistemin detaylarının daha netleşmesi gerektiğini ve meslek profesyonelliğini zedeleyecek eksikliklerin giderilmesinin şart olduğunu vurguluyor. Öğretmenlik mesleği, sadece bilgi değil, aynı zamanda yetenek ve pedagojik becerileri de içeren bir profesyonel alan olarak şekillendirilmeli.

Editör: Elif Erbay