Civil, obezitenin beraberinde pek çok fiziksel, psikolojik, sosyal, ekonomik sorunlar getiren çok faktörlü bir hastalık olduğunu belirterek, obezitenin tedavi edilememesi ve tekrarlaması durumunda birey ve toplum sağlığı açısından ciddi yıkıcı sonuçlara neden olabileceğini uyardı. Obezite, birçok ciddi sağlık sorununun nedeni veya risk faktörü olarak kabul ediliyor. Kalp hastalığı, tip 2 diyabet, bazı kanserler ve birçok kronik hastalığın oluşma riskini artırabilir.

Civil, obezitenin sadece fiziksel görünüş bozukluğu olarak algılanmaması gerektiğini, bu hastalığın çok ciddi sağlık problemlerine neden olabileceğini vurguladı. Obezitenin tedavi ve yönetiminin önemine dikkat çeken Civil, hükümetlerin ve toplumların obeziteyle mücadelede büyük değişikliklere ihtiyaç duyduğunu belirtti. Ayrıca, özel sektörün de obezitenin sağlık üzerindeki etkilerinden sorumlu tutulması gerektiğini ifade etti.

Anksiyete ve fobi arasındaki fark nedir? Anksiyete ve fobi arasındaki fark nedir?

Türkiye'de obezitenin artış gösterdiği bilinen bir gerçek. 2008 yılında yapılan bir çalışmaya göre, 2015 yılında obezite oranı yüzde 30 artış gösterdi. Günümüzde Türkiye'de erkeklerin yaklaşık yüzde 15'i, kadınların ise yaklaşık yüzde 25'i obezite sınırları içinde bulunuyor. Bu da Türkiye'de her 5 kişiden birinin obezite riski altında olduğunu gösteriyor.

Civil, obezitenin nedenlerinin genetik, çevresel, nörolojik, fizyolojik, biyokimyasal, sosyo-kültürel ve psikolojik faktörlerden kaynaklandığını belirtti. Çevresel faktörler arasında günümüzde insanların sürekli oturarak çalışması, spor yapma imkânının az olması gibi faktörlerin olduğunu söyledi. Kötü beslenme alışkanlıklarının da obeziteyi tetikleyen bir faktör olduğunu belirten Civil, obezitenin hormonel sebeplerle de ilişkilendirilebileceğini ifade etti. Ebeveynlerin obeziteli olması durumunda çocuklarının da obeziteli olma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti.

Civil, obezitenin önlenmesi ve yönetilmesinin çok önemli olduğunu belirterek, bu konuda hükümetlerin ve toplumun sorumluluklarının olduğunu vurguladı. Ayrıca, obezitenin tedavi edilememesi ve tekrarlaması durumunda ciddi yıkıcı sonuçlar doğurabileceğini ifade etti. Bu nedenle obezitenin tedavi ve yönetiminin önemine dikkat çekti.