Ercan Çankaya - Haber Merkezi

Fransa’nın çekilmek zorunda kaldığı, ABD’nin askerlerini çekeceğini açıkladığı Batı Afrika ülkesi Nijer’e Türkiye bir çıkarma gerçekleştiriyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Bakan Alparslan Bayraktar, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile Nijer'de görüşmeler gerçekleştirdi.

Samimi Haber olarak ABD ve Fransa Nijer’den çekilirken Türkiye’nin gerçekleştirdiği bu anlamlı ziyareti Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüsamettin İnanç’a sorduk.

Bölgede terör Fransa yoluyla yayılıyor

Prof. Dr. İnanç, Sahel ülkeleri olarak bilinen Nijer, Mali, Burkina Faso, Sudan gibi ülkelerde Amerika’dan ve özellikle Fransa’dan rahatsızlık olduğunu dile getirdi.

Bölgede terörün Fransa yoluyla yayılmasının tepkiyi artırdığını belirten İnanç, Türkiye’nin “kazan-kazan” anlayışı temelinde eşit mesafeli ilişkiler geliştirmesinin bölgede ülkemize güveni artırdığını vurguladı.

Nijer’in Türkiye’den İHA ve SİHA talebinin olduğunu belirten İnanç, buna karşılık Türkiye’nin bu ülkede askeri üs kurmasının gündeme gelebileceğini dile getirdi.

ABD’nin bıraktığı askeri üsler Türkiye’ye mi kalacak?

ABD’nin bırakacağı askeri üsleri Türkiye’nin dolduracağını dile getiren İnanç, bunun bir meydan okuma olduğunu dile getirerek artık Türkiye’nin NATO içinde kendisine biçilen rolü oynamak istemediğini dile getirdi.

Süper tayfun Yagi Çin'i vurdu! Süper tayfun Yagi Çin'i vurdu!

Dünyanın günümüzde ideolojik kamplar çevresinde kümelenen eski iki kutuplu dünyadan farklı olarak çok merkezli bir dünya olmaya doğru yol aldığını belirten İnanç, Türkiye’nin bu konjonktürde orta büyüklükte bir küresel güç rolü oynamaya başladığını dile getirdi.

Türkiye ziyaretle Libya’daki gücünü tahkim etmek istiyor

Türkiye’nin Savunma Bakanı, MİT Müsteşarı ve Enerji Bakanı’yla Nijer’e yaptığını çıkarmanın bu bağlamda da çok önemli olduğunu dile getiren İnanç, ziyaretle hedeflenen bir amacın da ülkemizin Libya konusundaki gücünü tahkim etme isteği olduğunu söyledi.

Türkiye’nin mevcut Libya yönetimini 2019’da devrilmenin kıyısından kurtardığını hatırlatan İnanç, ABD’nin bu ülkede tekrar varlık göstermeye başladığına dikkat çekti.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki çıkarlarını ve Libya hükümetiyle imzalanan 7 maddelik İstanbul Sözleşmesi’nden doğan haklarını koruyabilmesi için Libya’daki varlığının önemine dikkat çeken İnanç, bu ülkedeki mevcudiyetin tahkim edilmesi için Nijer gibi komşu ülkelerde bulunmasının önemine dikkat çekti.

Gazze’deki savaş Doğu Akdeniz’deki enerji mücadelesinin bir göstergesi

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50’nci yıl dönümünde Türkiye’nin artık Doğu Akdeniz’de daha belirleyici bir tutum izlemekte kararlı olduğuna dikkat çeken İnanç, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin enerji konusundaki agresif tutumunun da Türkiye’nin oynayacağı belirleyici rolle geriletebileceğini belirtti.

Gazze’deki savaşın da Akdeniz’deki enerji mücadelesinin bir göstergesi olduğunu dile getiren İnanç, Türkiye’nin Nijer başta olmak üzere Sahel ülkeleriyle ilişkilerini geliştirme çabasının Doğu Akdeniz’de daha belirleyici bir rol oynama hedefinin bir parçası olduğuna dikkat çekti.

Editör: Haber Merkezi