İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze'de  ateşkes ve rehine anlaşması sağlama çabalarına ilişkin sözleri ve eylemleri arasındaki çelişki "ikiyüzlü" olarak tanımlandı.

"Netanyahu'nun ateşkes ikiyüzlülüğü"

Axios'tan Barak Ravid, Gazze'de ateşkes ve rehine takası müzakelerinde İsrail Başbakanı Netanyahu'nun, mayıs ayında ABD ile varılan bir anlaşmayı destekleyebileceği yönündeki olumlu haberlere rağmen Hamas'la dolaylı ateşkes görüşmelerindeki tutumunu nasıl değiştirdiğini ele aldı. 
Ravid yazısına, "Netanyahu'nun ateşkes ikiyüzlülüğü: ABD'ye karşı ılımlı, müzakerecilere karşı şahin" başlığını seçti. 
"doublespeak" George Orwell'in 1984 kitabında, insanları aldatmak, kafa karıştırmak, sözcükleri çarpıtmak anlamında kullandığı bir terim. 
Axios'a konuşan İsrailli kaynaklara göre, Netanyahu, Hamas'ın taleplerine "boyun eğdikleri" için üst düzey İsrailli müzakereciler Mossad Direktörü David Barnea, Şin Bet Başkanı Ronen Bar ve General Nitzan Alon'u azarladı.

ABD'ye başka, masada başka tutum

İsrailli yetkililer, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in, Netanyahu'nun ABD'nin tutumunu desteklediği yönündeki açıklamasının şaşırtıcı olduğunu belirtti. Kaynaklar ayrıca Netanyahu'nun Gazze'deki ateşkes görüşmelerine ilişkin son eylemlerinin zorluklara yol açtığını söyledi.
Çünkü Netenyahu, Hamas'ın kabul ettiği Biden'ın önerisi yerine yeni şartlar öne sürdüğü kendi görüşlerini dayatan farklı bir öneri sundu.  Kaynaklar, Netenyahu'nun anlaşmaya ilişkin kamuoyuna yaptığı olumlu açıklamaların ise sadece siyasi bir duruştan ibaret olduğunu söyledi.
Hamas, İsrail'i bu engelleme taktiklerini uygulamakla suçlayarak geçen hafta Doha'da düzenlenen görüşmelere katılmamıştı.

Yeni şartları, savaş ısrarı 

Arabulucular Mısır ve Katar  da herhangi bir ilerleme sağlanmadığını, Hamas'ın, Netanyahu'nun yaptıkları nedeniyle  masadaki anlaşmayı reddedeceğini iletti.
Müzakerelerde bir diğer sorunlu nokta ise Netanyahu'nun, Hamas'a silah kaçakçılığını önleme bahanesiyle savunduğu, Mısır sınırındaki Philadelphia Koridoru'nun İsrail tarafından kontrol edilmesi konusundaki ısrarı.
Kahire ve Hamas, bu talebi sert bir dille reddederek, Mısır ile İsrail arasında imzalanan Camp David anlaşmalarının  Philadelphi Koridoru'na  silahsızlandırılmış bölge statüsü verdiğini söyledi.
Kahire'deki görüşmeler hakkında Axios , bir İsrailli kaynağın "Kahire'deki görüşmeler boşunaydı. Kesinlikle sıkıştık" dediğini aktardı.
Doha ve Kahire'de son dönemde yapılan görüşmeler, İran ve Hizbullah ile İsrail arasında daha geniş çaplı bir savaşı önlemeyi amaçlayan yoğun diplomatik faaliyetleri içerdi. 

Biden'ın umudu

 ABD Başkanı Joe Biden, Pazartesi günü Chicago'da düzenlenen Demokrat Parti Ulusal Kongresi'nde yaptığı açılış konuşmasında, ateşkes anlaşmasına varılması konusundaki kararlılığını yineledi.
Biden, konuşmasında Blinken'ın "daha geniş bir savaşı önlemek, rehineleri aileleriyle buluşturmak ve Gazze'ye insani sağlık ve gıda yardımı ulaştırmak için gece gündüz çalıştığını" söyledi.
Kongre binasının dışında gösteri yapan binlerce Filistin yanlısı protestocuların "haklı olduklarını" kabul eden Biden, "her iki tarafta da çok sayıda masum insanın öldürüldüğünü" belirtti.

ABD: İsrail'in yanında durmaya devam edeceğiz ABD: İsrail'in yanında durmaya devam edeceğiz

Netanyahu'nun, koalisyon sorunu

Diplomatik müzakereleri yöneten Netanyahu içeride de aşırı sağcı bakanlar Bezalel Smotrich ve Itamar Ben-Gvir'in koalisyonu bozma tehditlerini de kontrol etmeye çalışıyor.
Haaretz, Netanyahu'nun, Smotrich ve Ben-Gvir ile koalisyondan ayrılıp ayrılmayacakları ve anlaşmaya varılması halinde erken seçime gidilip gidilmeyeceği konusunda istişarelerde bulundu. 
Ben-Gvir, anlaşmaya varılması halinde, 2005 yılında eski Başbakan Ariel Şaron tarafından terk edilen bölgedeki İsrail yerleşimlerinin yeniden kurulması şartını koydu. Ben Gvir aksi halde koalisyondan ayrılacağını belirtti. 
Haaretz'e konuşan kaynaklar, ikilinin bir anlaşmayı destekleme ihtimalinin düşük olduğunu ancak bu konu yüzünden koalisyondan ayrılma ihtimallerinin de düşük olduğunu söyledi.

Editör: Burçin Çelikkol