Kongre binasının içinde ve dışında yaşananlar 

İsrail'in Gazze'ye yönelik acımasız saldırıları giderek kötüleşen bir insani felakete neden olurken bu saldırıları sürdürmek isteyen İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, ABD’de övgü alıyordu.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (ICC) Gazze'deki savaş suçları sebebiyle hakkında tutuklama talebi çıkması beklenen Netanyahu, Kongre Binası'nda ve dışarıda protesto edilirken içeride konuşuyordu. 

Netanyahu, Hamas ortadan kaldırılana kadar savaşını sürdürme sözü verdi, Biden yönetiminden, ABD desteğinin devam edeceğine dair garantiler istedi.

Netanyahu, Kongre'ye yine kanıtlayamadığı bir dizi iddia sundu.

Hamas’ın 7 Ekim'deki operasyonuyla ilgili çürütülen iddiaları tekrarlayarak küresel destek ve sempati kazanmaya çalıştı.

Süper tayfun Yagi Çin'i vurdu! Süper tayfun Yagi Çin'i vurdu!

Hamas’ın, 7 Ekim saldırısı sırasında bebeklerin kafasını kestiğini ve onları bir İsrail Kibbutz’unda fırınlarda yaktığı söyledi. Bu iddia başlangıçta ABD Başkanı Joe Biden tarafından da paylaşılmış ancak daha sonra böyle bir olayın olduğuna dair kanıt olmadığı ortaya çıkınca geri çekilmişti. Netanyahu, yalanlanan iddiayı Kongre'deki konuşması sırasında tekrarladı.

ABD kongresinde Netanyahu’nun konuşmasını izleyenleri en çok şok eden bir an ise, İsrail'in Gazze'nin güneyinde sivilleri öldürmediğini öne sürdüğü an oldu. 

Kongre’de bulunanlar, Netenyahu’nun bu açıklamasını ayakta alkışladı. 

Utanç verici anlar

İsrail Başbakanının hayatını kaybedenlerin ezici çoğunluğunun siviller değil “militanlar” olduğu iddiaları, sosyal medya kullanıcıları tarafından "en utanç verici" anlardan biri olarak tanımlandı.

Konuşması boyunca yalan olduğu kanıtlanmış iddiaları tekrarlayan Netenyahu’nun yalanları başta demokrat partili vekiller, basın mensupları ve sosyal medya kullanıcıları tarafından tepki gösterilerek yalanlandı. 

 CNN'den Jeremy Diamond, Netanyahu’nun sivil kayıplarla ilgili iddiasını "gülünç" olarak nitelendirdi.

VOA’nın Kudüs muhabiri, Netanyahu’nun yardımlarla ilgili söyledikleri dahil olmak üzere birçok iddiasına konuşması devam ederken tepki gösterdi.  

Gazeteciler isyan etti, siyasiler protesto etti

ABD Temsilciler Meclisi'ndeki Demokratların yaklaşık yarısı Netanyahu'nun konuşmasını boykot etti. 

Katılan Filistin kökenli Amerikalı milletvekili Rashida Tlaib, "Savaş Suçlusu" ve "Soykırım Suçu" yazan bir pankartla protesto etti.

Rashida Tlaib’in, halkını katleden Netayahu’yu sessiz protestosu ile ilgili Washington’da yaşayan gazeteci Safvan Allahverdi’nin iddiası, “Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson’ın, daha henüz Netanyahu gelmeden konuşmasını bölen herkesi tutuklayacağını” söylediği oldu. Gazeteci, Johnson’ın bu tehdidini fiiliyata geçireceğini belirterek, Tlaib’in yaka paça götürüldüğü bir görüntü vermek istemediği için sessiz protesto gerçekleştirdiği değerlendirmesi yaptı. 

Demokratlar'dan Alexandria Ocasio-Cortez de, boykot etmeyi seçen temsilci sayısı nedeniyle Kongre'nin boş koltuklarını doldurmak zorunda kaldığını söyledi.

Partinin New York temsilcisi sosyal medyada, "Netanyahu o kadar çok insan kaybetti ki Kongre'nin sadece bir kısmına hitap ediyor. Bu, tam katılım ve desteğin görünümünü yansıtmak için ödül törenlerinde yaptıkları gibi koltukları üye olmayanlarla doldururlar." diye yazdı.

Boykot edenler arasında eski Meclis Başkanı Nancy Pelosi de vardı. Pelosi sosyal medya hesabından, “Netenyahu’nun sunumu, ABD kongresine hitap etme ayrıcalığıyla onurlandırılan yabancı bir liderin yaptığı açık ara en kötü konuşmaydı” diye yazdı.

Pelosi paylaşımlarına, "İsrail'i seven çoğumuz, 7 Ekim'deki Hamas terör saldırısı ve adam kaçırma olaylarının ardından aileleri acı çeken İsrail vatandaşlarını dinleyerek bugün zaman geçirdik" diye devam etti ve Netanyahu'nun zamanını bir ateşkes anlaşmasına ulaşarak geçireceğini umduğunu belirtti.

Netanyahu, ABD, Katar ve Mısır'ın arabuluculuk yaptığı Hamas ile yapılan müzakerelerden bahsetmedi. 

Gazze'deki rehinelerin aileleri de, esirleri bir daha göremeyecekleri umutsuzluğunu paylaşarak Netanyahu'yu ve hükümetini takas anlaşmasını engellemekle suçladı.

ABD Senatörü Bernie Sanders, Netanyahu'yu bir savaş suçlusu ve yalancı olarak eleştirdi.

Yahudi kökenli Vermont Senatörü Sanders,"Netanyahu sadece bir savaş suçlusu değil. O bir yalancı. Tüm insani yardım kuruluşları aynı fikirde: Aşırılık yanlısı hükümeti yardımı engellemeye devam ettiği için on binlerce çocuk açlıkla karşı karşıya. İsrailliler onun görevden alınmasını istiyor. Bu yüzden kampanya yapmak için Kongre'ye geldi" diye yazdı.

Editör: Burçin Çelikkol