Netenyahu ve Gallant için geri sayım başladı 

İsrail basını, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) önümüzdeki iki hafta içinde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama emri çıkarması beklendiğini bildirdi.
İsrail Kanal 14'ün haberine göre, ismi açıklanmayan İsrailli yetkililer, söz konusu zaman diliminde tutuklama emri çıkarılmasının "çok muhtemel" olduğunu söyledi. 
Ynet'in haberine göre, bu gelişme Netanyahu'nun Haziran ayında söylediği, "ABD Kongresi'ne yapacağı konuşmadan önce tutuklama emirlerinin çıkarılmasını beklediği" ifadelerinden sonra geldi .

UCM Başsavcısı Kerim Han, 20 Mayıs'ta İsrailli iki yetkili hakkında "savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar" nedeniyle yakalama emri çıkarılması talebinde bulunmuştu.

ABD başkanlığı seçiminde ‘dış meseleler’ ilk kez sonuç belirleyecek ağırlıkta ABD başkanlığı seçiminde ‘dış meseleler’ ilk kez sonuç belirleyecek ağırlıkta

İşçi Partisi hükümeti, Sunak'ın açtığı davayı sürdürmeyecek

İsrail, önceki İngiltere hükümetiyle, 7 Ekim saldırısına karışmakla suçlanan Filistinli tutuklularla erişim karşılığında İngiltere'nin tutuklama emri çıkarma sürecini geciktirmesini öngören resmi olmayan bir anlaşma yapmıştı. Londra, erişim yoluyla İsrail'in Gazze'ye karşı acımasız savaşı nedeniyle ülkede düzenlenen büyük mitinglerin neden olduğu huzursuzluğu yatıştırmayı umuyordu.
İngiliz eski başbakanı Rishi Sunak'ın hükümeti, 10 Haziran'da konuyla ilgili yargı yetkisini sorgulayan bir dava açmıştı. 
UCM'nin ön duruşma dairesi, Sunak hükümetinin itiraz talebinin tamamını sunması için 12 Temmuz'a kadar süre vermişti. Ancak Starmer hükümetinin bu itirazı sürdürmeyeceği değerlendiriliyor.
Avrupa basını, Keir Starmer'ın yeni İşçi Partisi hükümetinin UCM'nin bu davayı görmezden geleceğini öne sürerek davayı geri çekmeyeceğini bildirdi.  Bu sayede İşçi Partisinin, İsrail ile ilişkilerini bozmadan, içerideki Filistin destekçilerini de kızdırmadan meydan okumayı bıraktığına dikkat çekti.  
İsrail Maariv gazetesine göre, İşçi Partisi'nin yasal itirazı düşürmeye karşı lobi yapan ABD'nin baskısına boyun eğdi. 
İsrail'in müttefikleri olan Fransa ve Almanya Dışişleri Bakanları da, UCM'nin bağımsızlığını desteklediklerini ve mahkemenin kararlarını uygulayacaklarını açıklamışlardı.  

Editör: Burçin Çelikkol