Elif Erbay/Haber Merkezi

NATO'nun 75. yıl zirvesi, Washington'da yoğun bir gündemle başladı. Zirvenin açılışında ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya yeni hava savunma sistemleri sözü vererek dikkatleri üzerine çekti. 

Ömer Çelik'ten "teğmenler" hakkında açıklama: Gereği yapılacak Ömer Çelik'ten "teğmenler" hakkında açıklama: Gereği yapılacak

Biden, "Putin durmayacak. Ukrayna, özellikle bizim ortak desteğimiz sayesinde Putin'i durduracaktır" diyerek Rusya'ya güçlü bir mesaj gönderdi. Zirvede NATO'nun genel durumu, üye ülkelerin savunma harcamaları ve Ukrayna'ya verilen destekler gibi konular ön plandaydı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de açılış konuşmasında, NATO'nun kuruluş amacının "barışın taahhüdü ve özgürlüklerin korunması" olduğunu hatırlatarak, NATO'yu "tarihin en başarılı birliği" olarak niteledi.

"NATO Ukrayna savaşına doğrudan müdahil olmaz"

Samimi Haber olarak zirve kapsamında İstanbul Kültür Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mensur Akgün ile gerçekleştirdiğimiz görüşmede, Akgün'e Biden'ın açıklamaları hakkında sorular yönelttik. Akgün, NATO'nun Ukrayna savaşına doğrudan müdahil olmayacağını belirterek şunları söyledi:

"Amerikalıların görüşü bu yönde ama NATO herhangi bir şekilde bu işin içerisine doğrudan müdahil olmaz. Çünkü biliyorsunuz 32 ülkenin rızasıyla, yani konsensüsle alınacak bir karar. Onun için NATO'nun bir ittifak olarak Ukrayna savaşına çekilmesi mümkün gözükmüyor. Türkiye razı olsa Almanya olmaz, Fransa olmaz, Hollanda olmaz yahut Macaristan olmaz. Hiçbir tanesi olmaz. Amerika da zaten NATO'yu bu işin içerisine sokmak istemez" dedi.

Rusya'nın cevabı ne olacak?

Biden'ın açıklamalarına Rusya'nın verebileceği cevap konusunda ise Akgün, "Onların aklını okumak mümkün değil ama kendisi cevap vermez. Sözcüsü aracılığıyla, daha önce yaptıkları gibi hafif dalga geçecek şekilde cevap verirler. Çok ciddiye alacaklarını zannetmiyorum" ifadelerini kullandı. Akgün, NATO liderlerinin Ukrayna'da aktif rol alacağını duyurması durumunda ise bu durumun ciddiye alınması gerektiğini belirterek, "Eğer NATO deklarasyonu yayınlanır ve NATO liderleri Ukrayna içerisinde aktif rol alacağını duyurursa, o zaman ciddiye almak gerekir" dedi.

Biden'ın Putin'e yönelik sert mesajları ve NATO'nun birlik içindeki duruşu, ilerleyen dönemde Ukrayna konusundaki gelişmelerin yönünü belirleyecek gibi görünüyor.

Editör: Elif Erbay