Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne katılmak üzere TSİ 23.00 sularında ABD’nin başkenti Washington DC'ye geldi.

Erdoğan, Washington'daki temasları kapsamında ilk olarak Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile görüştü.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre görüşmede, Türkiye ve Macaristan ikili ilişkileri, Türkiye'nin AB'ye katılım süreci ile bölgesel ve küresel konular ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Türkiye'nin, Ukrayna-Rusya savaşı ve İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının sona ermesi için barışçıl çabalarını sürdürdüğünü, uluslararası kamuoyunun bu bölgelerde barışın tesisi için gayretlerini artırması gerektiğini belirtti.

Bakan Bayraktar'dan Akkuyu müjdesi: Yüzde 90 seviyesinde Bakan Bayraktar'dan Akkuyu müjdesi: Yüzde 90 seviyesinde

Viktor Orban: Batı, Rusya'yla çatışmaya hazırlanıyor Viktor Orban: Batı, Rusya'yla çatışmaya hazırlanıyor

Erdoğan Orban Nato2024

Fidan ve Güler de Washington'da

Görüşmede, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan da yer aldı.

Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile Andrew W. Mellon Auditorium'da düzenlenen NATO'nun 75. Yılı Anma Etkinliğine katıldı.

Nato Zirvesi Başladı2

Joe Biden: Putin Durmayacak

ABD Başkanı Joe Biden açılış konuşması yaptı. NATO’nun hiç olmadığı kadar güçlü olduğunu belirten Biden, bu yıl 23 müttefikin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’nın (GSYH) yüzde 2’sini savunmaya ayırdığını hatırlattı.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal girişimine değinen Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in "Ukrayna’da durmayacağını" belirterek "Ancak şunu bilin ki, Ukrayna özellikle bizim ortak desteğimiz sayesinde Putin’i durduracaktır" ifadelerini kullandı.

"NATO Hiç Olmadığı Kadar Güçlü"

Ukrayna savaşından önce Putin’in NATO’nun dağılacağını düşündüğünü belirten Biden, “Bugün NATO tarihinde hiç olmadığı kadar güçlü” dedi. Ukrayna’nın bağımsızlığını koruyacağına dair inancını vurgulayan Biden, “Bu anlamsız savaş başladığında Ukrayna özgür bir ülkeydi. Bugün hala özgür bir ülke ve savaş sonunda Ukrayna özgür ve bağımsız bir ülke olarak kalmaya devam edecek" şeklinde konuştu.

Biden, "Rusya galip gelemeyecek. Ukrayna kazanacak” dedi.

Ukrayna’ya yeni bir askeri destek paketi sağlayacaklarını açıklayan Biden, “Bugün Ukrayna’ya hava savunması için tarihi önemde bir destek sağlayacağımızı duyurmak istiyorum. ABD, Almanya, Hollanda, Romanya ve İtalya, Ukrayna’ya ilave 5 stratejik hava savunma sistemi için teçhizat sağlayacak. Gelecek aylarda ise ABD ve ortakları, Ukrayna’ya onlarca ilave taktik hava savunma sistemi sağlayacak" şeklinde konuştu.

Biden, Ukrayna’nın bu sayede şehirlerini Rus füzelerine karşı koruyabileceğini vurguladı.

Türkiye NATO Zirvesi’nde Suriye’nin kuzeyindeki ABD varlığını gündeme getirecek Türkiye NATO Zirvesi’nde Suriye’nin kuzeyindeki ABD varlığını gündeme getirecek

Editör: Kemal Ilıkkan