Kazakistan’daTürk Devletleri Teşkilatı (TDT) Adalet Bakanları Toplantısı’na katılan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türkiye'yi yasa boğan Narin Güran cinayeti için kritik bilgiler verdi.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Tunç, cinayetle ilgili köyden bir kişinin daha tespit edildiğini ve ifadesinin alındığını belirtti. 

Soruşturmanın incelikle yürütüldüğünü kaydeden Bakan Tunç, vahşi cinayete ilişkin “Hepimizi derinden yaraladı. Narin kızımızın bedenine canlı ulaşmak için çok çaba gösterdik ama maalesef dün cansız bedenine ulaşıldı. Milletçe çok üzüldük. 21 Ağustos’ta Narin kızımız Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde Tavşantepe mahallesinde kayboldu. En son kamera görüntüsünden sonra kendisinden haber alınamadı. Endişeli bir şekilde arama çalışmaları başladı” dedi.

"Geniş çaplı arama yapıldı"

Adalet Bakanı, Narin Güran'ın cansız bedeninin bulunmasına kadar geniş çaplı bir arama yapıldığına dikkat çekerek "Özellikle köye giriş çıkış yapanlar, tüm yol kontrolleri, kameralar tüm bunlar tespit edilerek. Köylüler de sahil olmak üzere 276 kişinin ifadesine başvuruldu, bu 19 günlük süre içerisinde. Bu ifadelerden yola çıkılarak ve elde edilen bulgular ışığında Adli Tıp Kurumumuzun çalışmaları oldu. Abisi ile ilgili DNA çalışması yapıldı Narin’le ilgili olmadığı görüldü. Sonrasında amcasının aracında Narin’in DNA’sıyla amcasının şoför koltuğundaki DNA’sının uyumlu olduğu tespit edildi. Burada da bir gözaltı ve tutuklama gerçekleştirildi” diye konuştu.

"Bir kişi daha tespit ettik"

Bakan Tunç açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

Narin’in cansız bedeni köye 1.5 km uzaklıkta derenin sığ bir kısmında tespit edildi. hemen Cumhuriyet Savcımıza haber verildi. Cumhuriyet Savcısının eşliğinde Narin’in cansız bedeni çuval içinde bulundu. Çok üzüldük. Keşke canlı olarak bulunabilseydi. Hunharca katledildiğini gördük. Bizi derinden yaraladı ülke olarak. Hemen otopsi işlemlerine başlanmak gerekiyordu. Otopsi işlemlerinde doku örnekleri alındı. Bir kısmı Diyarbakır Adlı Tıp Grup Başkanlığımızda incelemesi mümkün. Kimyasal, biyolojik ve patolojik incelemeler gerekiyor. Bir kısmı da daha ileri inceleme gerektiren hususlar var. onlar da İstanbul Adli Tıp Kurum Başkanlığı’na gönderildi. O incelemeler neticesinde bir rapor ortaya çıkacak ve o rapor ışığında soruşturmanın seyri devam edecek. Otopsi ve DNA incelemeleri devam ederken dün gece soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcılarımızın sayısını da arttırdık. Köyde şüpheli olarak 23 kişi daha gözaltına alındı. Bunların ifade işlemleri devam ediyor. Gece saatlerinde elde edilen bulgular sayesinde köyden bir kişi daha tespit edilerek ifadesi alınıyor. Tüm detayları ile soruşturma yapılıyor. Narin evladımızın hunharca, canice katledilmesine sebep olanlar, katledenler kimler bulunacak. Adalet bunlardan hesap soracak. Bunlar en ağır cezası alacak. Elde edilen bulgular var, çapraz sorgular devam ediyor. Mutlaka bir sonuca ulaşılacak Adalet Bakanı olarak soruşturmayı Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcımızla görüşecek çalışmalarımız yakından takip ettik

MİT, PKK/KCK’nın sözde Gare askeri istihbarat sorumlularından Halil Yiğit’i etkisiz hale getirdi MİT, PKK/KCK’nın sözde Gare askeri istihbarat sorumlularından Halil Yiğit’i etkisiz hale getirdi

“En ağır cezaya çarptırılacaklar"

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da soruşturmayı yakından takip ettiğini bildiren Bakan Tunç, “Bu tür elim olayların, bu tür suçların bu ülkede işlenmemesi için millet olarak gayret göstermemiz lazım. Çocuklarımızı korumamız gerekiyor, çocuklarımız çevresindeki tehlikelere karşı en korumasız kişiler. Onları koruması konusunda görev ailenin, onlar yetişemiyorsa ebetteki devletin. Bu anlamda çocuk istismarının önlenmesi, çocuklar cinsel istismarın önlenmesi için her türlü tedbirleri almaya devam edeceğiz. Narin kızımızla alakalı da devam eden gizli bir soruşturma. Ama tüm bu soruşturmanın neticesinde tüm deliller ortaya çıktığında ve suçlular tespit edildiğinde en ağır cezaya çarptırılacak. Bir nebze de olsa kamuoyunun ferahlatılması gerekiyor. Millet olarak üzüldük. 8 yaşındaki bir kızın bu şekilde canice bir katliama maruz kalması ve hayatını kaybetmesi bizleri derinden yaraladı. İze düzen ona bu muameleye yapanları bulmak, yargı önüne çıkarmak. Tarafsız ve bağımsız yargımız tarafından da cezayı sorumlulara vermek. Bir kez daha Narin kızımıza Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.

Editör: Ömer Göyce