Afrika'dan bir cesur adım daha

Namibya, İsrail'in Gazze'ye karşı sürdürdüğü savaşta kullanılmak üzere askeri malzeme taşıdığından şüphelendiği bir geminin ülkede uğrayacağı limana yanaşmasını engelledi. 
Vietnam'dan yola çıkan Portekiz bandıralı MV Kathrin kargo gemisi, Walvis Körfezi limanına yanaşma izni isteyince Namibya yetkilileri müdahale etti. 
Cebelitarık Boğazı'ndan geçerek Akdeniz'e doğru yol alması planladığı düşünülen gemi, daha sonra Namibya yetkilileri tarafından tamamen durduruldu.  
Namibya Adalet Bakanı Yvonne Dausab, pazartesi günü devlet haber ajansı New Era'ya verdiği röportajda kararı doğruladı ve talebin geçen cuma günü yapıldığını sözlerine ekledi.

Soykırıma silah taşıyan gemiye izin vermedi

Adalet Bakanı Dausab, "Bir geminin İsrail'e yönelik silahlar taşıdığına dair raporlar aldıktan sonra, Bakanlar Kurulu'na, Uluslararası İlişkiler Bakanlığı'na, Bayındırlık Bakanlığı'na ve Emniyet ve Güvenlik Bakanlığı'na bir mektup yazarak, yalnızca Soykırım Sözleşmesi kapsamındaki değil, aynı zamanda Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) yakın zamanda verdiği tavsiye görüşünde de ifade edildiği gibi uluslararası yükümlülüklerimizi hatırlattım ve tavsiyelerde bulundum." dedi. 

Polis geminin silah taşıdığını tespit etti 

Dausab, Namibya polisinin yaptığı soruşturmada geminin "İsrail'e gönderilmek üzere patlayıcı madde taşıdığı ve bu nedenle Namibya sularına girmesinin yasak olduğu" sonucuna varıldığını söyledi. 
Dausab, "Namibya, İsrail'in savaş suçlarını, insanlığa karşı suçlarını, soykırımını ve Filistin'i yasadışı işgalini desteklememe veya bunlara ortak olmama yükümlülüğümüzü yerine getiriyoruz" dedi.

İsrail, telsizleri böyle patlatmış! Lübnan BM Misyonu açıkladı... İsrail, telsizleri böyle patlatmış! Lübnan BM Misyonu açıkladı...

ESJT: Hükümetimizin kararından mutluyuz

Namibya insan hakları grubu Ekonomik ve Sosyal Adalet Vakfı (ESJT) da dahil olmak üzere insan hakları grupları, ülkenin İsrail'in Gazze'ye yönelik askeri saldırısına karşı duruşunu takdir etti. 
ESJT'den Herbert Jauch BBC'ye yaptığı açıklamada, "Hükümetimizin uluslararası hukuka saygı göstermeye ve soykırıma ortak olmamaya karar vermesinden mutluluk duyuyoruz" dedi . 
Namibya Liman İdaresi (Namport) olayla ilgili bir yorumda bulunmadı ancak gemi için gerekli ön izin belgelerini almadıklarını belirtti. 
Kurumdan yapılan açıklamada, Namibya'nın "uluslararası ilişkiler ve protokoller konusundaki duruşuna ve pozisyonuna" destek verildi.
 

Editör: Burçin Çelikkol