Dünya

Müslüman Kardeşler’in ‘af karşılığında siyasetten çekilme’ teklifi Mısır yönetimince soğuk karşılandı

Mısır’da etkin bir dinsel ve siyasal örgüt olan İhvan-ı Müslimin hareketinin, Mısır yönetimine, hapisteki İhvancıların affı karşılığında siyasetten çekilme teklifi yaptığı, bu teklifin hem örgüt içinde krize neden olduğu hem de Mısır yönetimince soğuk karşılandığı iddia edildi

Abone Ol

HABER MERKEZİ

Mısır’ın en köklü ve en etkin dini ve siyasi hareketi İhvan-ı Müslimin (Müslüman Kardeşler) örgütünden yeni bir hamle geldi. 

Örgütün, hapisteki taraftarlarının affedilip salıverilmesi karşılığında Mısır siyasetinden tamamen çekilmeyi teklif ettiği, ancak bu teklifin örgüt içinde sıkıntıya neden olduğu iddia ediliyor. Ayrıca önerinin Kahire yönetimince soğuk karşılandığı da savunuluyor. 

Müslüman Kardeşler örgütünün teklifi Kahire yönetimine sunduğu, Sisi yönetiminin durumu değerlendirme sürecinde olduğu, ancak Kahire yönetiminin önde gelen siyasetçilerinin konuya olumsuz yaklaştığı bildiriliyor. 

Mısırlı gazeteci Majed Abdullah’ın kendi kendi Youtube kanalında açıkladığı iddiaya göre, İhvan-ı Müslimin’in lideri Dr. Salah Abdel-Haq, yardımcısı Dr. Hilmi  el Cezzar’ı görevlendirip, Majed Abdullah’ın Youtube kanalı aracılığıyla bir mesaj iletmesini talep etti. Mesajda İhvan-ı Müslimin’in teklifi iletildi.

Youtuber aracı oluyor!

El Arabiye televizyon kanalının Arapça servisinin haberine göre Majed Abdullah iddiaya ilişkin şu ayrıntıları verdi: İhvan’ın lideri Dr. Salah Abdel-Haq’ın yardımcısı El Cezzar kendisine ulaştı ve İhvan Hareketinin Mısır'daki yetkililer ve siyasi güçlerle uzlaşmaya hazır olduğunu bildirdi. El Cezzar, Mısır yönetimiyle İhvan’ı uzlaştırma yönündeki bu teklifi Youtube kanalında kendi ağzından duyurmasını istedi. Ayrıca tekliflerinin kabul edilip, cezaevlerindeki İhvan üyelerinin affedilerek salıverilmesi karşılığında siyaseti bırakacaklarını da bildirdi. El Cezzar, bunun karşılığında İhvan’ın siyaseti tamamen bırakacağını ve General Sisi’nin, İhvan mensubu Cumhurbaşkanı Mursi’ye karşı gerçekleştirdiği 2013 yılındaki darbeyi ve sonrasında yaşananları da unutacaklarını vaadetti. 

Türkiye ayrıntısı!

İhvan’ın Mısır yönetimine teklif götürdüğü haberi ülkede gündemin ilk sırasına otururken,  Kahire yönetiminin önde gelen siyasetçilerinin konuya soğuk yaklaştığı iddia edildi. Şarkul Avsat gazetesinin haberine göre Londra'daki Genel Başkan Yardımcısı Hilmi el-Cezzar'ın bu girişimi, Mısır-İhvan uzlaşması konusundaki beklentileri yükseltti. Ancak bu girişim İhvan içinde krize neden oldu ve örgütün önemli bir kesimi siyasi alandan çekilme düşüncesini reddetti. 

Mısır Temsilciler Meclisi üyesi Mustafa Bekri ise, Müslüman Kardeşler'in girişimini, örgütün umutsuzluk aşamasına geldiğinin kanıtı olarak gördüğünü açıkladı. Muhalefetteki Sivil Demokratik Hareket liderlerinden Ahmed Bahaddin Şaban ise Müslüman Kardeşler'in girişiminin zamanlamasını Mısır-Türkiye yakınlaşmasının hızlanmasına bağladı.

Mısır’da ne olmuştu?

Hasan el Benna tarafından 1920’li yılların sonlarında kurulan İhvan-ı Müslimin Hareketi, Mısır’ın dinsel, siyasal ve fikirsel hayatında önemli bir yere sahip oldu. Hareket, Mısır’da hep güçlü bir siyasi alternatif halinde yer aldı. 

İhvan’ın cumhurbaşkanı adayı Muhammed Mursi, 2013’de yapılan seçimleri kazanarak Mısır’a cumhurbaşkanı oldu. Mursi 2013’te başında Sisi’nin bulunduğu askeri darbe ile iktidardan indirilip hapse atıldı, yargılanıp idama mahkum oldu. 17 Haziran 2019 tarihindeki bir duruşması sırasında mahkemede gizemli bir şekilde öldü.