Değirmenler yakın yıllara dek Anadolu insanının hayatında önemli yere sahipti; herkes bulgurunu, ununu buralarda öğütürdü. Öyle yer etmişti ki hayatımızda, hikayelere, masallara konu olurdu değirmenler. 

Şimdilerde ayakta kalan değirmen sayısı çok çok azaldı. Büyük çoğunluğunun kalıntıları kaldı geriye. Bunlardan biri, Hatay İskenderun’daki değirmenden geriye kalanlar. 

Yaklaşık 300 yıllık olduğu değerlendirilen İskenderun Sarıseki Mahallesi’ndeki su değirmeni kalıntısı bu günlerde ilgi odağı. Tarihi su değirmenini enkazından yeniden canlandırmak isteyen muhtar çalışmalara başladı.

Hatay, ülkemizin en çok tarihi eser barındıran yörelerinden biri olmasının yanında, birçok medeniyete de ev sahipliği yaptı. Artık bir tarihi eser kalıntısı sayılan su değirmeninden de geriye harabeler kalmış. Geçmişte yıllarca bölge halkına hizmet eden değirmeni tarihi yapıya uygun canlandırmak isteyen mahalle muhtarı Özcan Kayar, değirmeni yeniden yapmak için harekete geçti. Muhtar Kayar, değirmeni tarihi yapısına uygun olarak yeniden inşa ederek cazibe merkezi yapmayı planlıyor.

Çöplük halindeydi, temizletti

Değirmeni yeniden ayağa kaldırmak için kalıntılar üzerinde çalışma başlattığını belirten Kayar, muhtarlık seçimlerini kazandıktan sonra kalıntılar üzerinde çalışma başlattığını belirterek, üniversiteli gençlerin kendisine danışmanlık yaptığını anlattı. Değirmen hakkında bilgilenmek ve çevresini temizlemek için İskenderun Belediye Başkanı Mehmet Dönmez’den ve tanıdığı inşaat yüksek mühendislerinden yardım aldığını belirten Kayar, çöplüğe dönen alanı temizlettiğini söledi. 

Süphan Dağı ilk kar ile beyaza büründü Süphan Dağı ilk kar ile beyaza büründü

Soyla mekan haline dönüştürülecek

“Bu değirmenin 1700'lü yıllardan kalmış olması bana inanılmaz heyecan veriyor” diyen Muhtar Kayar sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada atalarımız, dedelerimiz hayvanlarla buğdaylarını getirip öğütmüşler. Denizciler, Akarca ve Azgınlık'tan sevkiyat yapmışlar. Tarihimizi bimemiz ve korumamız gerekiyor. Tarihini bilmeyen milletler, tarihine önem vermeyen milletler inanılmaz derecede çöküş içerisinde olurlar. Değirmeni yeniden inşa edeceğiz ama bildiğimiz değirmencilik işleri yapılmayacak. Burayı yapıp gençlere hizmet verecek, onların oturacağı bir sosyal mekan haline getirmeyi düşünüyoruz”.

Editör: Elif Erbay