Alevi-Bektaşi toplumunun katıldığı Muharrem orucu başladı. 12 gün boyunca sürecek olan Muharrem orucunda ayının 10. günü Kerbela’da şehit olan Hz. Hüseyin ve beraberindekilerin yasını tutmak amacıyla kanı akan herhangi bir canlının eti yenmiyor, su içilmiyor.
Muharrem orucuna, Hicri yılbaşı olması ve Hz. Muhammed’in sözleri nedeniyle bütün müslümanlar katılıyor. Alevi-Bektaşiler, 10. gününde Hz. Hüseyin ve yanındakilerin Kerbela’da şehit edilmesinin yasını tutmak amacıyla matem cemi yapıyor.
Muharrem Orucu Nasıl Tutulur?
Muharrem orucunda sahur ritüeli bulunmuyor. Saatler 00.00'ı bulmadan niyetlenen Müslümanlar orucunu havanın kararmasıyla açıyor.
Ay boyunca faziletli davranışlara özel önem verilen oruçta, mecbur kalınmadıkça kesici delici aletlere dokunulmuyor. Bu nedenle oruç boyunca saç-sakal traşı olunmuyor. 19 Temmuz’da sona erecek olan orucun ardından aşure dağıtımı yapılıyor.
Erdoğan'dan oruç daveti
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ev sahipliğinde oruç açma daveti vereceği öğrenildi.
2024 aşure günü ne zaman?
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı tarafından yapılan hesaplamalara göre, 2024 hicri yılın ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günü, Aşure günü olarak geçer.
Buna göre; bu seneki Muharrem ayı 7 Temmuz 2024 tarihinde başladı.
Muharrem ayı, İslam takvimine göre yılın ilk ayıdır ve hicri yılın başlangıcını simgeler. Bu önemli gün, Müslümanlar tarafından manevi anlamda büyük bir coşkuyla karşılanmakta ve çeşitli ibadetlerle değerlendirilmektedir.
Bu nedenle, 7 Temmuz 2024 tarihi, hem hicri yılbaşı hem de Muharrem ayının ilk günü olarak özel bir anlam taşımaktadır.
Diyanet İşleri'nin açıkladığı takvime göre, 2024 Aşure Günü 16 Temmuz Salı 2024 olarak belirlenmiştir.