Millî İstihbarat Teşkilâtı, kuruma ait 1920-1948 yılları arasından bir dizi belgeyi internet sayfasında kamuoyuna sundu.

"Özel koleksiyon" içerisinde yer alan ve en eskisi 1920 tarihli olan 17 belge, MİT'in resmi internet sitesinde ziyaretçilerin erişimine açıldı.

MİT'in yayımladığı belgeler arasında, dönemin önemli isimleri ve olayları hakkında bilgiler dikkat çekti.

Özel koleksiyon istihbarat raporları, Türkiye'nin siyasi tarihindeki bir döneme dair askeri belgeler ve kültürel raporların da olduğu önemli bilgiler içeriyor. Bu belgeler ayrıca istihbarat faaliyetlerinin nasıl yürütüldüğünü gösteren kaynak niteliğinde.

İşte gazetecilerin, araştırmacıların ve tarih meraklıların ilgiyle incelediği belgeler:  

Alman Propaganda Bakanı'nın Türkiye ziyareti sırasında MİT mensubunun hazırladığı “Joseph Goebbels Raporu”

1920'lerde Adana ve Mersin'deki konsolosluklar bünyesinde çalışan yabancılar ve bu yabancıların faaliyetlerinin deşifresine yönelik çalışmaların yer aldığı “MAH Raporu”

İstiklal Harbi döneminde "Karakol Cemiyeti “ne giren ve Hint asıllı bir İngiliz casusu olduğu tespit edilen Mustafa Sagir hakkındaki belge.  

"Rebeka" kod adlı Dilber Cavidan isimli kadın casus hakkındaki "acil" ibareli rapor.  

Belgeler arasında MAH'a bağlı Kurmay Albay Şükrü Ali Bey'in tayin edildiğine ve kararname hükümlerinin yürütülmesinde Başvekil'in sorumlu olduğuna dair Başvekil İsmet İnönü ve Reis'i Cumhur Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün imzasını taşıyan 25 Aralık 1926 tarihli kararname de yer alıyor.

Ankara Merkezi Bölge Amirliğinden, Milli Emniyet Hizmeti Riyaset-i Celilesine kişiye özel gizlilik derecesi ile gönderilen şubat ayı faaliyet raporu.

Maksim Gorki'nin "Ana" romanının film olarak gösterimi ve komünizm propagandası olabileceği üzerine görüşler.

Hilafetin geri getirilmesine yönelik faaliyetler ve buna dair "Kürt-Türk İade-yi Hilafet Komitesi Teşkilatı" adıyla oluşturulan istihbari şema.

Dahiliye Vekaleti'ne bağlı Emniyet Umum Müdürlüğünün, 1935'te kısa süreliğine Türkiye'ye gelen Halide Edip Adıvar hakkındaki bilgi talebi.

7 PKK/YPG’li terörist etkisiz hale getirildi 7 PKK/YPG’li terörist etkisiz hale getirildi

Yayımlanan belgeler arasında MAH'ın Hatay'ın anavatana katılması çabalarına, Fransızların önceliklerinin Tunus, Cezayir ve Fas olduğu, gerekirse İskenderun'dan çekilecekleri yönünde istihbarat elde ederek katkı sağladığına ilişkin 16 Haziran 1938 tarihi raporlar.

MİT'in resmi internet sitesinde, "özel koleksiyon" sekmesi başlığı altında yer alan "belgeler" kısmında yayımlanan son raporda ise 1948'de MAH Reisi Naci Perkel imzalı, şüpheli görülen bir kişiye ilişkin Ankara Bölge Amirliğine gönderilen talimat da bulunuyor.

Editör: Burçin Çelikkol