Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, 2023 Faaliyet Raporu'nda teşkilatın Türkiye'nin varlığına, bağımsızlığına, bütünlüğüne, güvenliğine, anayasal düzenine ve milli gücüne yönelik tehditleri bertaraf etme görevini kararlılıkla yerine getirdiğini belirtti. Kalın ayrıca, 2023'ün küresel anlamda yeni krizler ve çatışmalarla karşı karşıya kaldığını, bölgesel ve küresel düzeydeki güç mücadelelerinin yanı sıra ekonomi, siyaset, enerji, teknoloji, iklim gibi çeşitli alanlardaki gelişmelerin ülkeleri yeni sınamalarla karşı karşıya bıraktığını ifade etti.

MİT Başkanı İbrahim Kalın, küresel ve bölgesel tehditlerin hibrit ve asimetrik hale gelmesiyle milli güvenliğin karmaşıklaştığını vurgulayarak güvenlik yapılarının çok katmanlı hale geldiğini belirtti. Kalın ayrıca, MİT'in çeşitlenen ve karmaşıklaşan tehditlere karşı farklı disiplinlere ait yeteneklerini kullanarak mücadele ettiğini ve geliştirmeye devam ettiğini ifade etti. Teşkilatın sahada aktif görev alarak operasyonel faaliyetlere ağırlık verdiğini, yakın coğrafyalarda ve çatışma bölgelerinde milli çıkarlar lehine sahayı yönlendirdiğini, istikrarsız coğrafyalarda sistem kurulmasına katkı sağladığını, devletin olaylara yaklaşımına istihbari boyut sunduğunu, aktif istihbarat diplomasisi yürüttüğünü ve diplomatik kırılmaların önüne geçtiğini belirtti.

"Hibrit tehditlerle hibrit mücadele"

"Tehditlerin hibrit hale geldiği, geleneksel ve konvansiyonel güvenlik ve diplomasi yöntemlerinin yetersiz kaldığı günümüzde MİT, ülkemizin karşı karşıya olduğu asimetrik terör tehdidine karşı tüm istihbari, analitik ve operasyonel yeteneklerin etkileşimde olduğu hibrit mücadele metodunu benimsemiştir. Teknolojiyi istihbaratın çarpan gücü olarak gören Teşkilat, yürüttüğü çalışmalarda insan istihbaratı, sinyal istihbaratı, elektronik istihbarat, siber istihbarat, görüntü istihbaratı, uydu istihbaratı, İHA/SİHA teknolojileri, büyük veri analizi, yapay zeka uygulamaları gibi imkan ve kabiliyetlerden faydalanmaktadır."

"Stratejik istihbarata odaklanıldı"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın stratejik, dirayetli ve dönüştürücü liderliğine vurgu yapan MİT Başkanı Kalın, sunuş yazısında şu değerlendirmeye yer verdi:

"Bu doğrultuda yeteneklerini geliştiren MİT, Türkiye'nin artan jeopolitik önemi ve etkinliği bağlamında taktik ve operasyonel süreçlerin yanı sıra stratejik istihbarata odaklanmaktadır. Dış politikadan enerjiye, gıda güvenliğinden bölgesel ihtilaflara kadar stratejik önemi haiz tüm konularda devlet aklıyla hareket eden Teşkilat, ülkemizin hak ve menfaatlerini her zeminde koruyarak yeni imkan ve kabiliyetler geliştirmek için çalışmaktadır."

"Türkiye Cumhuriyeti serbest bir espiyonaj sahası değildir"

MİT Başkanı Kalın, sunuş yazısında, yabancı istihbarat servislerinin Türkiye sınırları içerisinde yürütmeye çalıştığı ajanlık ağlarının çökertilmesine de işaret etti.

Kalın, "MİT, ülkemize yönelik espiyonaj, yıkıcı-bölücü faaliyetler, sabotaj ve psikolojik operasyon çalışmalarını sürdüren yabancı servislerin, uluslararası kuruluşların, güvenlik ve istihbarat şirketleri ile bunlarla bağlantılı şahıs ve yapıların faaliyetlerini takip etmekte ve akamete uğratmaktadır. Son olarak İsrail'in casusluk şebekesinin deşifresinde olduğu üzere Teşkilat, Türkiye Cumhuriyeti'nin serbest bir espiyonaj sahası olmadığını her vakada ciddiyetle ortaya koymaktadır." değerlendirmesini yaptı.

Kalın ayrıca, siber güvenlik konularında MİT'in, 2023 yılında devlet görevlilerine ve kritik kurumlara yönelik birçok siber saldırıyı tespit ederek önlem alınmasını sağladığını da ekledi.