HABER MERKEZİ

Milli İstihbarat Teşkilatı, “Camgöz Çetesi” adıyla bilinen suç şebekesinin elebaşı Binali Camgöz Karadağ’dan Türkiye’ye getirdi. 

Tam bir suç makinesi olduğu bildirilen Camgöz, 2018’de yurtdışına kaçmış, kırmızı bültenle arandığı sırada, 2022’de Karadağ’da yakalanmıştı. Türkiye, Camgöz’ün Karadağ’dan getirilmesi için 2 yıldır yoğun çaba harcıyordu ancak Karadağ devleti onu iade etmeyi reddediyordu. Ancak Karadağ devleti, Camgöz’ün Karadağ için artık bir güvenlik tehdidi oluşturduğu gerekçesini ileri sürerek Türkiye’ye iade etmeyi kabul etti. 

Suç örgütü lideri dün akşam saatlerinde Karadağ güvenlik elemanları tarafından Türkiye’ye getirildi. Camgöz’ü uçaktan iner inmez MİT ekibi teslim aldı. MİT de Emniyet birimlerine teslim etti. 

Çetesi halen aktif

Halen aktif biçimde faaliyet gösterdiği belirlenen Camgöz çetesi böylece büyük bir darbe yemiş oldu. 
Binali Camgöz’ün suç dosyası oldukça kabarık. Suç listesinde suç işlemek amacıyla örgüt kurma, kasten öldürme, tasarlayarak öldürme, kasten yaralama, nitelikli yağma, hakaret, tehdit, suçlunun kaçmasına imkan sağlama, suça azmettirme, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma veya sağlama, resmi belgede sahtecilik gibi birçok kalem bulunuyor. Kayıtlara geçmiş 41 suç kaydı, 25 suçtan ise aranma kaydı var. 

Sırp çete liderini vurdurdu

Camgöz, Temmuz 2022’de, Mehmet Ali Bayhan adına düzenlenmiş sahte kimlikle Karadağ’da yakalanmış, o günden bu yana bu ülkede tutuklu bulunuyordu. Ancak başında bulunduğu suç şebekesini oradan yönetmeyi sürdürüyordu. Dosyasındaki son bilgilerden biri Haziran 2022’de İzmir’de iki kişinin öldürülmesi olayında azmettirici olması. Ayrıca Binali Camgöz’ün adı, 08 Eylül 2022’de İstanbul/Şişli’de suikasta uğrayan Sırp çete lideri Jovan Vukotıc dosyasında da geçiyor.

“Karadağ için ulusal güvenlik tehdidi oluşturuyordu”

Karadağ Adalet Bakanı Bojan Bozovic, dün bir basın toplantısı tertipleyerek Türk vatandaşı Binali Camgöz’ün yoğun güvenlik önlemleri altında Türkiye’ye iade edildiğini açıkladı. Camgöz'ün iadesine karar verilmesi sürecine ilişkin bilgi veren Bozoviç, bu hafta gerçekleştirilen Ulusal Güvenlik Kurulu toplantısında Binali Camgöz’ün Karadağ için bir ulusal güvenlik tehdidi oluşturduğu konusunun görüşüldüğünü duyurdu. Karadağ polisinin Suçla Mücadele Dairesi Başkanı Lazar Scepanovic ise basına yaptığı açıklamada Camgöz’ün akşam yerel saatle 19.15’te uçakla Türkiye’ye gönderildiğini ve iade sürecinde yaklaşık 40 polis memurunun görev aldığını açıkladı.

CHP'de 'adaylık' tartışmaları: Genel Başkan Yardımcısı'ndan açıklama... CHP'de 'adaylık' tartışmaları: Genel Başkan Yardımcısı'ndan açıklama...

İade sürecinde yüksek güvenlik önlemleri alındığını bildiren Scepanovic; “Bu şahıs aleyhinde İnterpol tarafından ağır suçlar nedeniyle kırmızı bülten çıkarılmıştı. Karadağ ve Türkiye polisinin kayıtlarına göre yüksek riskli bir kişi olarak değerlendiriliyor. Kendisi, Türkiye’de faaliyet gösteren bir organize suç örgütünün lideri ve Karadağ’daki organize suç gruplarıyla işbirliği ağı kurmuş bir şahıs.” dedi.

Editör: Elif Erbay