Protesto çağrısı Mısırlı yetkilileri harekete geçirdi 

Mısırlı yetkililer, sosyal medyadaki aktivistlerin 12 Temmuz Cuma günü ülkedeki kötüleşen sosyoekonomik koşullara karşı protesto çağrısı üzerine "yüksek alarma" geçti.

Mısırlı bir sosyal medya kullanıcısı, tüm Mısır halkına Cuma namazının ardından gece yarısına kadar protesto yapmaları çağrısı yaptı. 

Sosyal medyada, kimliği belirlenemeyen bir kişi tarafından başlatılan "Onur Cuması" etiketi ile acımasız bir sıcak hava dalgası sırasında elektrik kesintilerinin olduğu saatlerde, Yeni İdari Başkent'in tamamen aydınlatılmış halde gösterildiği bir video viral oldu. 

Başta Tahrir Meydanı olmak üzere büyük protestolara sahne olmuş meydanların bulunduğu Mısır'ın yönetimdeki yetkililer hemen harekete geçti. 

Polisler meydanlara, troller sosyal medyaya yayıldı

Başkent Kahire ve ülkenin diğer önemli şehir merkezlerine bir gün önceden üniformalı ve sivil polislerin konuşlandırıldığı bildirildi. 

Arap basınına konuşan Mısırlı bir güvenlik kaynağı, üst düzey polis ve istihbarat görevlilerinin durumu takip ettiğini, İçişleri Bakanlığı'na bağlı siber suç biriminin de ülke içinde ve dışında rejim karşıtı kişilerin sosyal medya faaliyetlerini ve hesaplarını izlediğini açıkladı. 

Medyaya açıklama yapma yetkisi olmadığı için ismi açıklanmayan güvenlik görevlisi kaynak, "Yetkililer, yerel medya kuruluşlarına (çoğu rejim yanlısı) beklenen protesto gösterilerinden bahsetmemeleri talimatını verirken, trol hesaplar da sosyal medya platformlarında toplantı çağrılarına karşı çıkıyor" dedi. 

Protesto çağrısını bazı Mısırlı ünlüler de destekledi

Mısır askeri mahkemesinin hakkında tutuklama kararı çıkardığı bu yüzden ülke dışında yaşayan Mısırlı aktör Amr Waked, X hesabından yaptığı paylaşımında, “Mısır'da hakları geri getirmenin zamanı geldi. Korkakların haklarını gasp etmesine izin verme. Öfkelen, çünkü zalime olan öfken, isyandır, çünkü devrimin ezici ve kararlıdır. Diren, çünkü direniş onurunu korur. Çocuklarınızın kaderini aptalların emrine bırakmayın, çünkü onun kaderi sizin ödülünüzdür. Eğer ona destek olursanız, o da size yardım eder, eğer onu bırakırsanız, o da sizi bırakır, eğer Rabbinizi desteklerseniz, sizi yenebilecek yoktur. Ayağa kalk." yazdı.

ABD’nin Hamas davası ‘sembolik’ bir dava ABD’nin Hamas davası ‘sembolik’ bir dava

Mısır'da ekonomik kriz 

Mısır'ın yakın tarihinde yaşanan en kötü ekonomik krizin etkileri, özellikle Mısır nüfusunun yaklaşık üçte birini oluşturan ve ülkede yoksulluk sınırının altında yaşayan düşük gelirli hanelerde hissediliyor.

Mısır istatistik kurumuna göre hanelerin yüzde 88,5’i hükümetin gıda sübvansiyon programından istifade ediyor.

Mısır Başbakanı Mustafa Madbuli, geçtiğimiz ay "devlete binen artan mali yükü" azaltmak için, 1988'den bu yana ilk kez, en stratejik emtia olan sübvansiyonlu ekmeğin fiyatını yüzde 400 oranında artırdı.

Ekonomistler, Mısır'ın içinde bulunduğu mevcut zor durumda, Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi hükümetinin yeni başkent de dahil olmak üzere "beyaz fil" projelerine milyarlarca dolar yatırım yapmasının etkisine de dikkat çekerek ekonomi yönetimindeki ciddi yanlışların önemli bir rol oynadığına inanıyor.

İnşasına 2015'te başlanan, Kahire'nin yaklaşık 45 mil doğusundaki çöl bölgesinde yer alan Yeni İdari Başkent, 60 milyar dolarlık maliyetiyle eleştirilerin hedefinde. 

Enflasyonla mücadeleye yeni kabine 

Mısır Başbakanı Mustafa Madbuli'nin kabinesinde uzun zamandır beklenen revizyon 3 Temmuz'da gerçekleşti. Mısır Bakanlar Kurulu'nda savunma, dışişleri, maliye ve petrol bakanlıklarını içeren kapsamlı revizyon gerçekleştirildi. 

Mısır'ın son iki yıldır kronik döviz sıkıntısı ve yüksek enflasyonla baş edememesi nedeniyle Başbakan Madbuli'nin yerine başkasının atanacağı yönünde spekülasyonlar vardı.

Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, spekülasyonların aksine Başbakan Madbuli ile devam ederek yeni hükümete enflasyonu düşürme, piyasaları düzenleme, yerli ve yabancı yatırımları çekme ve artırma konularına odaklanma talimatı verdi.

Ülke, bu yılın başlarında BAE ile rekor düzeyde yatırım anlaşması ve IMF ile genişletilmiş kredi programı da dahil olmak üzere uluslararası finansman anlaşmaları imzaladı.

Editör: Burçin Çelikkol