Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy Ukrayna'dan Mısır’a  giden tahıl gemisinin Karadeniz’de Rusya tarafından vurulduğunu ifade etti.

Zelenskiy,  bu olayı seyrüsefer özgürlüğüne yönelik "küstah bir saldırı" olarak niteledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy, Mısır'a Ukrayna tahılı taşıyan geminin Ukrayna karasularından çıktıktan hemen sonra Rusya’ya ait bir füzeyle vurulduğunu ve ilk değerlendirmelere göre herhangi bir can kaybı olmadığını söyledi.

Rusya'dan açıklama gelmedi

Rusya, henüz konuya yönelik açıklama yapmadı.

Olayın teyit edilmesi halinde, NATO ile Moskova arasındaki gerilim sert bir şekilde tırmanacak.

İngiliz deniz güvenlik şirketi Ambrey, Saint Kitts ve Nevis bandıralı dökme yük gemisinin Ukrayna'nın Odesa bölgesindeki Chornomorsk limanından ayrıldıktan sonra Rusya'dan fırlatılan bir füze tarafından vurulduğunu açıkladı.

Geminin iskele tarafında, bir kargo ambarı ve bir vinç de dâhil olmak üzere hasar meydana geldiği belirtildi.

649 sayfalık yürek burkan soykırım belgesi 649 sayfalık yürek burkan soykırım belgesi

Ticaret kaynakları, olayın Karadeniz ihracat bölgesinde arzın daralmasına ilişkin endişeleri kuvvetlendirerek buğday fiyatlarının artmasına neden olduğunu dile getirdiler. ABD buğday vadeli kontratları Wv1 %2 yükselerek iki ayın zirvesine ulaştı.

Ukrayna donanma sözcüsü Dmytro Pletenchuk Reuters'e yaptığı açıklamada geminin Romanya'nın deniz ekonomik bölgesinde olduğunu söyledi.

Romanya Deniz Kuvvetleri ise geminin kendi karasularında bulunmadığını ve kendilerinden herhangi bir şekilde yardım talep edilmediğini söyledi.

Editör: Ömer Göyce