ABD basını: İsrail ile Mısır anlaştı

ABD basınında, İsrail ile Mısır arasında Philadelphia Koridoru’ndan çekilme konusunda gizli görüşmelerin yapıldığı bildirildi. Philadelphia Koridoru’ndan çekilme konusu Netenyahu’nun uzun zamandır dillendirdiği, Hamas’ın kabul etmediği bir talepti.

New York Times, iki İsrailli yetkili ve üst düzey batılı bir diplomattan alınan bilgiler çerçevesinde yayımladığı raporda, “İsrail ve Mısır, Hamas`la yapılan ateşkes anlaşmasının bir parçası olarak, İsrail askerlerinin Gazze Şeridi`nin Mısır ile olan sınırından çekilmesi olasılığını tartıştı” ifadesi yer aldı.

Üç yetkili, geçen hafta Mısır hükümetiyle özel görüşmeler yapıldığını aktardı. Bu görüşmeler sırasında üst düzey İsrailli temsilciler, Mısır`ın sınır boyunca silah kaçakçılığını önleyecek tedbirleri kabul etmesi halinde İsrail`in geri çekilmeye hazır olduğunu belirtti.

Taraflar görüşmeleri inkar etti

Öneriler arasında, gelecekte tünel kazma girişimlerini tespit edebilecek elektronik sensörlerin sınır boyunca yerleştirilmesi ve tünel inşaatlarını önlemek için yer altı bariyerlerinin inşa edilmesi gibi tedbirlerin yer aldığı belirtildi.

New York Times`a göre, İsrail`in bunu yapmaya istekli olması, Hamas`la ateşkes sağlanmasının önündeki ana engellerden birinin ortadan kaldıracağını gösterdi.

İsrail ve Mısır arasındaki bu görüşmeler gizli gerçekleşti ve taraflarca inkar edildi.

İsrail`in Philadelphia Koridoru’ndan çekilme olasılığını tartıştığı yönünde bilgi veren Reuters Haber Ajansı da, İsrail Başbakanlık Ofisi`nin bu raporları yalanladığını açıkladı.

Reuters ayrıca görüşmelerde, Gazze ile Mısır arasındaki Philadelphia Koridoru’nda bir elektronik izleme sisteminin kurulması talebinin de yer aldığını belirtti.

Ajansa göre Mısırlı kaynaklar, izleme sistemiyle ilgili anlaşma uyarınca işgalin Philadelphia Koridoru’ndan  güçlerini çekeceğini söylediğini açıkladı.

Lübnan'da tutuklanan Riyad Selame, göz yaşlarını tutamadı Lübnan'da tutuklanan Riyad Selame, göz yaşlarını tutamadı

Ayrıca İsrail gazetesi Times Of Israel, Netanyahu`nun ofisinin yalanlamalarına rağmen, müzakerelere katılan iki yetkilinin açıklamalarına dayanarak, İsrail müzakere heyetinin, ateşkes anlaşmasının bir parçası olarak ordunun Philadelphia Koridoru`ndan çekilme olasılığını tartıştıklarını bildirdi.

Mısır ile Gazze Şeridi arasında Akdeniz kıyısından Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı'na kadar uzanan  Philadelphia Koridoru, İsrail’in kontrolünde bir tampon olarak kuruldu.

İsrail’in ablukası altında yaşayan Filistin halkı, Refah Sınır Kapısı üzerinden Mısır'dan Gazze'ye resmi olarak mal girişi başladığı 2014 yılına kadar  temel ihtiyaçlarını bu koridoru kullanarak karşılıyordu.

Editör: Burçin Çelikkol