ELİF ERBAY/HABER MERKEZİ

Okulların açılmasına kısa bir süre kala, ilk kez anaokulu veya ilkokula başlayacak çocuklar ve velileri arasında heyecan dorukta. Çocuklar için yeni bir dönemin başlangıcı olan okul süreci, hem onların hem de ebeveynlerin hayatında önemli bir dönüm noktasıdır. Ancak, bu yeni deneyimle birlikte bazı kaygılar da gündeme geliyor. Psikolojik Danışman Mehtap Kayaoğlu, okula yeni başlayacak çocukların psikolojisi ve velilere öneriler konusunda Samimi Haber’e önemli açıklamalarda bulundu.

Okulların açılmasına sayılı günler kala, ilkokul ve anaokuluna başlayacak miniklerin heyecanı ve merakı dorukta. Bu süreçte, sadece çocuklar değil, aynı zamanda veliler de yeni bir döneme hazırlık yapıyor. Ancak, okulun başlamasıyla birlikte hem çocuklar hem de velilerde oluşabilecek kaygıları yönetmek, bu süreci daha sağlıklı geçirebilmek adına oldukça önemli.

Rutinlere dönüş ve velilerin kaygıları

Çocuklar, okula başladıklarında güvenli aile ortamından çıkıp, tanımadıkları bir ortama adım atarlar. Psikolojik Danışman Mehtap Kayaoğlu, bu durumun özellikle okul ile ilk kez tanışacak olan minikler için bir miktar gerginlik yaratabileceğini belirtiyor. Kayaoğlu’na göre, çocukların okulu, eğlenceli ve keyifli bir yer olarak görmeleri, bu gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Çocuklara, okulun yeni arkadaşlıklar kurabilecekleri, oyun oynayabilecekleri ve birçok yeni şey öğrenebilecekleri bir yer olduğu anlatılmalı.

Veliler için de bu süreçte dikkat edilmesi gereken önemli noktalar bulunuyor. Kayaoğlu, okul döneminin başlamasıyla birlikte birçok velinin hayatlarının belirli bir rutine dönüşeceği düşüncesiyle stres yaşayabileceğini vurguluyor. Bu stresi çocuklara yansıtmamak, onların okula karşı olumsuz duygular geliştirmemesi için büyük önem taşıyor.

Merdiven altı okul eşyalarına dikkat! Merdiven altı okul eşyalarına dikkat!

Okula yeni başlayacak olan çocuklar, annelerinin yanından ayrılarak tanımadıkları bir ortama girecekleri için kendilerini gergin hissedebilirler. Bu noktada, okulun eğlenceli ve keyifli bir yer olarak tanıtılması önemlidir. Kayaoğlu, “İlkokula başlamak, ‘üniversiteye’ başlamakla karıştırılmamalı. İlkokul çocuğu somut gerçeklikle çalışır. Beraber defterler, seveceği kalemler, renkli kâğıtlar, süsler alarak güvenli bir başlangıç oluşturulabilir,” şeklinde önerilerde bulundu. Çocuğun okulda kullanacağı eşyaları birlikte seçmek, ona bu sürecin keyifli ve güvenli olduğunu hissettirecektir. Böyle çocuğun kaygılarını azaltmak için bir adım atmış olacaksınız.

İletişim kurduğunuz dil çok önemli

Psikolojik Danışman Kayaoğlu, çocukların okula başlama sürecinde kullanılacak dilin de önemine vurgu yapıyor. Velilere, çocuklarına “Sakın korkma, ben buradayım” gibi kaygıyı destekleyici cümleler kurmak yerine, “Sınıfta yaptıklarınızı dinlemek için sabırsızlanıyorum. Seni dışarıda bekleyeceğim” gibi daha pozitif ve cesaretlendirici ifadeler kullanmalarını öneriyor. Bu yaklaşım, çocuğun okula daha olumlu bir bakış açısıyla başlamasına yardımcı olabilir.

İlk günlerin gerginliği normal

Kayaoğlu, okula yeni başlayan çocukların ilk 15 gün içerisinde stresli ve gergin olmasının oldukça normal bir durum olduğunu belirtiyor. Bu süreçte, çocuğun belirsizlik ve yabancılık hissi yaşaması beklenebilir. Ancak, bu duyguların birkaç hafta içinde geçmesi gerektiğini ifade eden Kayaoğlu, 15 günden sonra hala devam eden kaygı ve stres durumlarında mutlaka profesyonel bir destek alınması gerektiğini söylüyor.

Yeni bir okul yılına başlarken, hem çocukların hem de velilerin bu süreci en sağlıklı şekilde atlatabilmesi için uzmanlardan gelen bu önerileri dikkate almak büyük önem taşıyor. Okulun ilk günleri, çocukların hayatında unutulmaz bir başlangıç olmalı.

Editör: Haber Merkezi