Yersinia pestis adlı bakteriyle ilişkilendirilen Kara Ölüm olarak bilinen veba, doğal yolla kemirgenler ve pireler arasında yayılıyor. Pirelerin insanları ısırarak hastalığı bulaştırdığı bilindiğinden, veba salgınlarının bu yolla yayıldığı düşünülüyordu. Ancak PLOS Biology dergisinde yayınlanan bir araştırma, vücut bitlerinin veba bakterisini yayma konusunda daha etkili olabileceğini ortaya koyuyor, dolayısıyla hıyarcıklı veba salgınında ölüm sayılarının artmasına katkıda bulunabileceği öne sürülüyor.

Umutsuzluk gençleri şiddete yönlendiriyor! Umutsuzluk gençleri şiddete yönlendiriyor!

Vücut bitleri, özellikle kalabalık yaşam koşullarında bulunan insanları etkileyen ve hastalık yayabilen parazitlerdir. Bilim insanları, vücut bitlerinin bakteriyi yayma hızını laboratuvar ortamında değerlendirdi. Yapay bir deri içinde Yersinia pestis içeren kan örnekleriyle beslenen bitler, enfekte oldu ve örneklerdeki bakteri seviyeleri, gerçek insan vakalarına benzerdi. Bu enfekte bitler, kan emerek ve bakteriyi yayarak hareket etmeye başladılar.

Araştırmacılar, bakterinin bitlerin tükürük bezlerini de enfekte edebildiğini tespit etti. Bu tükürük bezleri, enfeksiyonu taşıyan bitlerden daha istikrarlı bir şekilde patojeni bulaştırdı. Bezlerin salgıladığı bir tür kayganlaştırıcı maddenin, bakteriyi bitlerin ağız kısmına bulaştırdığı düşünülüyor. Bilim insanlarına göre, bu bitler insanları ısırarak hastalığı bulaştırmış ve salgının yayılmasında önemli bir rol oynamış olabilirler.

Editör: Elif Erbay