ABD'nin teknoloji devi Microsoft'un sistemlerinde yaşanan büyük arıza nedeniyle pek çok sektörde yazılım işlemleri gerçekleştirilemiyor. Başta havacılık sektörü olmak üzere birçok şirket bu durumdan olumsuz etkilendi.

Microsoft firması bazı hizmetlerinde kesintiler yaşandığını kabul etti. Ancak kesintinin nedeni açıklanmadı. Yaşanan sorunların tespiti ve giderilmesi için Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nin (USOM) çalışma başlattığı öğrenildi.

Yazılım sistemindeki küresel sıkıntı nedeniyle Avustralya’daki Melbourne Havalimanında check-in işlemleri yapılamıyor.

Havaalanlarında sorun yumağı

Amsterdam’ın Schiphol Havalimanında da gecikmeler yaşandığı bildirildi. Japonya’nın Narita Havalimanı tarafından yapılan açıklamada, JetStar, Jeju Air, Qantas, HK Express ve Spring Japan Havayolu şirketlerinin sistemlerinde sorunlar yaşandığı açıklandı.

Hindistan’da ise Delhi Havaalanında bazı hizmetlerin geçici olarak etkilendiği bildirildi. Berlin Brandenburg Havalimanından yapılan açıklamada, teknik sorun nedeniyle işlemlerde gecikmeler yaşandığı aktarıldı.

İspanya’da da tüm havalimanlarının teknik sorundan etkilendiği ifade edildi.

THY'den peş peşe açıklamalar

Türk Hava Yolları (THY), Basın Müşaviri Yahya Üstün, X hesabından yaptığı açıklamada, bilgi sistemlerinde yaşanan sorunlar nedeniyle biletleme ve rezervasyon işlemlerinde aksamalar yaşandığını belirtti. Sorunun giderilmesi ve yolcuların mağdur olmaması adına gerekli çalışmaların yapıldığına dikkati çeken Üstün, konuya ilişkin en kısa sürede bilgi vereceklerini kaydetti.

Üstün, "Değerli yolcularımız, dünyada havacılık da dahil farklı sektörden birçok şirketi etkileyen yazılım kaynaklı bir problem yaşandığı tespit edilmiştir. Kısmi olarak etkilenen operasyonlarımızdaki bu sorunun giderilmesi için gerekli aksiyonlar alınmaktadır. Operasyonlarımız kademeli olarak normal seyrine dönmektedir. Yaşanan aksaklıktan dolayı siz değerli misafirlerimizden özür dileriz." ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet kutlamaları gece de devam etti Cumhuriyet kutlamaları gece de devam etti

Dünyanın gördüğü en büyük saldırı olabilir

Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, CNN TÜRK canlı yayınında "Özellikle dünya genelinde ciddi bir siber saldırı riski ile karşı karşıyayız. Belki kişisel veri güvenliği açısından ciddi problemleri getirecek potansiyele sahip. Belki de dünyanın görmüş olduğu en büyük siber saldırıdan bahsediyoruz" dedi.

Sorunun kaynağı CrowdStrike

Sorunun siber güvenlik alanında uzmanlaşmış olan ve Türkiye’de de birçok şirket ve kurumun hizmet aldığı CrowdStrike adlı firmanın dün gerçekleştirdiği bir güncelleme ile ortaya çıktığı tahmin ediliyor.

2011 yılında kurulan şirket, bulut tabanlı çözümleri ve yapay zeka destekli teknolojileri kullanarak, kurumların siber tehditlere karşı korunmasını sağlamayı amaçlıyor. CrowdStrike, saldırıları gerçek zamanlı olarak tespit edip önlemeye odaklanarak, siber saldırılarla ilgili geniş bir tehdit istihbaratı sunuyor. Endpoint koruma, yönetilen tehdit avcılığı ve olay müdahalesi gibi hizmetler sunan şirket, dünya çapında birçok büyük kuruluş tarafından tercih ediliyor.

Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) ve Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), yaşanan sorunların kaynağının tespiti ve giderilmesi için çalışma başlattı.

Siber saldırı değil

Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nden de konuya ilişkin bir açıklama yapıldı.

Açıklamada, “Windows işletim sistemi kullanan cihazlarda global çapta meydana gelen kesintiye ilişkin yapılan inceleme neticesinde yaşanan aksaklığın siber saldırı kaynaklı olmadığı tespiti yapılmıştır” denildi.

Bakan Uraloğlu'ndan açıklama

Olayın bir virüs saldırısı ya da siber saldırı olmadığını, sorunun, Microsoft’un virüs önleyici bir programı güncelleştirmesi çalışmalarından kaynaklandığı duyuruldu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, konuyla ilgili bir basın açıklaması düzenledi. Uraloğlu, "Yaşanan aksaklık siber saldırı kaynaklı değil. Yerli ve milli ürünlerimizle 7 gün 24 saat çalışmalarımızı takip ediyoruz. Bu anlamda bu zarara uğrayan, etkilenen sistemlerle ilgili kurumlarla irtibata geçtik. Müdahale ile beraber aksaklığın önemli bir bölümünü atlattık. Bunun tekerrür etmemesi için de gerekli önlemleri planladık. Özel sektör ve kamu ile iletişim halindeyiz. Bir siber saldırı söz konusu değildir" dedi.