Ercan Çankaya - Haber Merkezi

Sanatçı Metin Arolat'ın öldüğü gün evde serum uygulaması yaptırdığı iddiası bu uygulamaların risklerini yeniden gündeme getirdi. Mucizevi gibi pazarlanan vitamin serumlarının hayati tehlikelere neden olabileceğini daha önce birçok kez belirtilmişti. Bu ilaçlarla hastalıkları bir günde iyileştirmek ya da bir serumla bağışıklık sistemini güçlendirmek ne yazık ki mümkün değil.

Dahası evde serum uygulamaları sanıldığı kadar basit değil. Bu uygulamaların tehlikelerini İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mübeccel Gümrah’a sorduk. Gümrah, evde serum tedavisi gibi uygulamaların pandemiyle birlikte arttığını söyleyerek son 3 4 yılda evde sağlık hizmeti veren kuruluşların arttığını söyledi.

Hastalıkları ticari kaygılarla sınıflandırıyorlar

İnternet üzerinden araştırıldığında ishal serumu, regl serumu, vertigo serumu, C vitamini serumu gibi her şey için serumları olduğunu söyleyen bu kuruluşların amaçlarının para kazanmak olduğunu söyleyen Gümrah, hastalıkları ticari kaygılarla sınıflandıran bir anlayış olduğunu söyledi.

Türk halkının serum taktırmaya meraklı olduğunu, kendi asistanlık döneminde de her şeye iyi geldiği düşünülen “sarı serum” şeklinde bir şehir efsanesinin yayıldığını belirten Gümrah, bu serumun içerisine C ve B vitaminleri koyulmuş serum olduğunu söyledi.

Bir doktor olarak kendime uygulatmam

Pandemiden sonra viral enfeksiyonların arttığı dönemde kendilerinin de sıkça serum tedavisi uyguladıklarını belirten Gümrah, evde takılan serumların içinde ne olduğunu dahi bilmediklerini söyledi. Bir doktor olarak kendisine evde taktırmayacağını söyleyen Gümrah, serumun içeriğinin ötesinde evde damar yolu açtırmanın tehlikeli olduğunu söyledi.

Serumun en basit riskinin alerjik reaksiyon olduğunu belirten Gümrah, içine antibiyotik konulan serumlarda anaflaktik reaksiyon riski olduğunu, böyle bir reaksiyon durumunda soluk borusu dahil tüm yumuşak dokuların birkaç saniye içinde iltihaplanabileceğini ve bu durumda, ev ortamında uzman doktorların bile çaresiz kalabileceğini söyledi.

Evde çocuğuma aşı bile uygulatmam

Ev ortamında serumun çok tehlikeli bir uygulama olduğunu, evde çocuğuna aşı bile uygulatmayacağını söyleyen Gümrah; serum takılmasının birkaç önkoşulu olduğunu söyledi. Serumu uzun süre hastanede yatan yetersiz beslenme durumu olan hastalara, yoğun bakım hastalarına, vücudu zayıf düşüren kanser, zatürre gibi rahatsızlıkları olan hastalara taktıklarını söyleyen Gümrah; vitamin kompleksi olarak adlandırılan vitamin serumlarının bile uzman kontrolü ve hastane dışında takılmasının riskli olduğunu söyledi.

Bunları yapıyorsanız dikkat! Alzheimer'ı tetikliyor olabilirsiniz Bunları yapıyorsanız dikkat! Alzheimer'ı tetikliyor olabilirsiniz

Teşhisi güçleştirir

Halsizlik vb. gibi durumlarda takılan bu serumların en basit tehlikesinin o halsizliğin arkasında yatan hastalığın teşhisini güçleştirmek olduğunu söyleyen Gümrah, dozu ayarlanmamış, uygun bir şekilde reçete edilmemiş serum sonucu gelişen reaksiyonlara bazen hastanede, doktor gözetiminde müdahale edilemeyebileceğini, hastanın kaybedilebileceğini söyledi.

Editör: Ercan Çankaya