Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun faizi yıl genelinde olduğu gibi yüzde 14'te sabit bırakması bekleniyor. Yine de hem Reuters hem de Bloomberg HT anketlerinde 1'er katılımcı 100 baz puanlık faiz indirimi beklediğini bildirdi. Analistler az da olsa bu beklentinin oluşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı açıklamayı işaret etti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

Merkez Bankası bu yıl 'bekle-gör' politikası uygularken şu ana kadar bu politikasında değişikliğe gideceğine dair bir işaret vermedi. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 6 Haziran'da kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada "Bu iktidar faizi artırmayacaktır. Biz faizi düşürmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Bu açıklama piyasalar tarafından bugünkü PPK toplantısına yönelik değil genel bir politika açıklaması olarak kabul edildi. Yine de analistler bu açıklama sebebiyle az da olsa bir faiz indirimi beklentisinin oluştuğunu belirtti.

ENFLASYON YÜZDE 73.5

Merkez Bankası'nın gözlem süreci devam ederken mayıs ayında enflasyon yıllık yüzde 73.5'e ulaştı. Böylece yıllık enflasyon Ekim 1998'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Bugünkü toplantı dünyada enflasyonla mücadele için bir faiz artırım dalgası yaşanırken gerçekleştiriliyor. Son olarak Fed'in 75 baz puanlık son artırımının hemen ardından İsviçre ve İngiltere merkez bankalarından da faiz artırımları geldi. Özellikle İsviçre Merkez Bankası'nın 15 yılın ardından ilk kez faiz artırımına gitmesi piyasaları şaşırttı.