Ekonomi

Memurlara müjde! Fazla mesai ücreti artacak... İşte zamlı fiyatıyla saat başına yeni mesai ücreti

Devlet memurlarına müjde geldi. Fazla mesai ücretleri güncelleniyor. Peki yeni zam ile memurların fazla mesai ücreti ne kadar olacak? İşte detaylar.

Abone Ol

2025 Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile memurların fazla mesai ücretlerine zam geliyor. Yeni düzenlemeyle birlikte, 2024 yılında 10 lira 10 kuruş olan saatlik fazla çalışma ücreti, 1 Ocak 2025 itibarıyla yüzde 26,7 artarak 12 lira 80 kuruşa yükseltilecek.

Makam şoförlerine özel fazla mesai düzenlemesi

Özellikle bakanlıkların özel kalem müdürlüklerinde çalışan makam şoförleri ve genel müdürlüklerin merkez teşkilatlarında görevli şoförler için de yeni yılda fazla mesai ücretleri artacak. Buna göre, 2024'te 10 lira 70 kuruş olan saatlik fazla mesai ücreti, 2025 yılında 13 lira 60 kuruş olarak belirlendi. Şoförler, makamlarına bağlı olarak ayda maksimum 90 veya 60 saat fazla mesai yapabilecek.

Yöneticilere ve üst düzey personele fazla mesai ödemeleri

Yöneticiler ve üst düzey kamu görevlileri için de önemli değişiklikler var. Bakanlıklar, Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı gibi çeşitli kurumlarda görev yapan daire başkanı ve üstü yöneticilere, ayda 90 saati geçmemek kaydıyla 13 lira 60 kuruş saatlik fazla mesai ücreti ödenecek. Ayrıca, rektörler, vali ve büyükşehir belediye başkanlarının yanında çalışan personel de bu zamdan yararlanacak.

Yurtlarda görev yapan personel için ek ödeme

Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü ve üniversite yurtlarında çalışan personele ise fazla çalışma karşılığında izin verilemiyorsa, saat başı 12 lira 80 kuruş ek ödeme yapılacak. Bu tutar da 2025 yılında yürürlüğe girecek.

Milli eğitim personeline yüksek mesai ücreti

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında görevli idari personele, fazla mesai karşılığında saat başı 21 lira 80 kuruş ödeme yapılacak. Bu uygulama, meslek yüksekokullarıyla ilişkilendirilen teknik eğitim bölgelerinde geçerli olacak ve aylık maksimum 100 saat mesai yapılabilecek.

Yurt içi gündelik ödemeleri de artıyor

Harcırah Kanunu kapsamında belirlenen yurt içi gündelik ücretleri de 2025 yılında zamlanacak. TBMM Başkanı ve Cumhurbaşkanı yardımcılarına verilecek yurt içi gündelik ödemesi 500 liradan 715 liraya yükseltilirken, bakanlar, kuvvet komutanları, milletvekilleri ve diğer üst düzey yetkililer için bu tutar 480 liradan 686 liraya çıkacak. Ek göstergesi 8000 ve üzeri olan memurlar 680 lira, en alt kademedeki memurlar ise 600 lira yurt içi gündelik ücreti alacak.