Milyonlarca insa Ocak ayında yapılacak olan zamı beklerken Özgür Endursun'dan açıklama geldş. SGK uzmanı Özgür Endursun "Memur ve tüm emeklilere 2025’te zam yapılmayacak" dedi. 

'Zam ve Enflasyon farklı kavramlardır!'

Endursun emeklilere ve memurlaraa yalnızca enflasyon farkı verileceğine vurgu yaparak "Zam farklı, enflasyon farklı kavramlar­dır. Zam kavramı bir mal ve üründen daha fazla alınması için gelire eklenir. Enflasyon farkı ise fiyat artışları karşı­sında değer kaybeden gelirin eski haline gelmesini sağla­mak için yapılır" açıklamasında bulundu. 

2025'te enflasyon farkı ne olacak?

"2024 yılı ikinci altı aylık enflasyon farklarının da me­murlarda yüzde 10-11 arası, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinde ise ortalama yüzde 15-16 arasın­da çıkacağını tahmin ediyo­ruz. Bu durumda da memur­lara yüzde 10-11, memur emeklile­rine yüzde 10-11, SSK, Bağ-Kur ve Banka Sandığı emeklilerine de yüzde 15-16 oranında enflasyon farkı (halk dilinde zam) yapı­lacağını söyleyebiliriz."

Türkiye’de olmayan tutacak iş fikirleri Türkiye’de olmayan tutacak iş fikirleri

'Emekli aylıkları için de düzenleme yapılmalı'

Emekli aylıkalrına yapılacak zammın yetersiz kalacağını ifade eden Endursun, "2023 Temmuz ayında 8.077 TL olarak yapı­lan seyyanen artışın mevcut değeri Ocak 2025’de 14.000 TL civarında olacak. Bu tutar­da emeklilere seyyanen zam yapılarak bunun üzerine enf­lasyon farkı verilmesi gere­kir ki, emekli aylıkları gün­cel değerine ulaşabilsin. Bir taraftan emekli aylığı hesap­lama sistemi diğer taraftan TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarına göre belirlenen emekli aylıklarının değerini düşürdü. Emekli aylıkları güncel­lenirken bu iyileştirmemin kök aylığa yapılması ve ta­mamlanan aylık uygulama­sının da ortadan kalkması gerekir" diye anlattı.

Editör: Ömer Göyce